Θυρωρός, το καλύτερο επάγγελμα στην Ελλάδα!

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της μεγάλης ανεργίας και των περιορισμένων δυνατοτήτων, υπάρχει ένα επάγγελμα που δεν γνωρίζει από κρίση. Η συλλογική σύμβαση που διέπει τις αποδοχές και τα εργασιακά τους δικαιώματα υπερέχει κατά πολύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Οι 2.000 θυρωροί που εξακολουθούν να εργάζονται σήμερα στην Ελλάδα σε ποσοστό 80% απασχολούνται σε επαγγελματικά κτίρια και μόνον 20% σε πολυκατοικίες που

φιλοξενούν γραφεία αλλά και κατοικίες.

«Πληρώνουμε 1.600 ευρώ τον μήνα για τον θυρωρό στην πολυκατοικία μας. Τα κοινόχρηστα έχουν πάει στον… Θεό, δεν αντέχω να πληρώνω πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό και όλα τα υπόλοιπα. Ζήτησα από τον διαχειριστή να «κουρέψουμε» το μισθό του θυρωρού και μου απάντησε ότι αμείβεται με βάση τη Συλλογική του Σύμβαση».

Το ειδικό μισθολόγιο και τα επιδόματα των «επιμελητών κτιρίων» όπως ονομάζονται επισήμως οι θυρωροί, έχουν αναδειχθεί σε αντικείμενο έντονων διαφωνιών και φιλονικιών στις πολυκατοικίες της χώρας. Ο αριθμός των ιδιοκτητών και ενοικιαστών ακινήτων που δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα αυξάνεται καθημερινά.

Προφανώς το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρισμού αλλά τον τελευταίο καιρό μεγάλοι καβγάδες έχουν στηθεί για το μισθό και τα επιδόματα των θυρωρών.

Η ερήμωση του κέντρου της Αθήνας έχει συντελέσει στο να ξενοικιάζονται συνεχώς τα γραφεία του κέντρου. Οι ιδιοκτήτες των άδειων γραφείων αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τους μισθούς, επιδόματα κλπ. των θυρωρών τους, οι οποίοι αμείβονται με ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας, που θα λήξει στο τέλος του 2012. Οι ιδιοκτήτες των γραφείων ζητούν με τον πλέον έντονο τρόπο να μην παραταθεί η ισχύς της συλλογικής αυτής σύμβασης μετά τη λήξη της, γιατί δεν αντέχουν να πληρώνουν πλέον τις προσαυξήσεις και τα επιδόματα αυτά, αλλά μόνον όσα προβλέπονται από την σήμερα γενική ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να μην γίνουν απολύσεις….

Keywords
Αναζητήσεις
θυρωρος μισθος, μισθος θυρωρου
Τυχαία Θέματα