Τι ανοίγει σήμερα 11 Μαΐου: 155.962 εργαζόμενοι επιστρέφουν σήμερα στο πόστο τους

Τι ανοίγει σήμερα 11 Μαΐου: Από σήμερα το πρωί, στο  δεύτερο στάδιο  δηλαδή της επανεκκίνησης της οικονομίας, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη. Οι αριθμοί και τα ποσοστά αυτών που επιστρέφουν μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας από τους εργασιακούς τους χώρους λόγω των μέτρων αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων εξ αιτίας

του εφιάλτη του κορονοϊού, έγιναν γνωστά από τον υφυπουργό  Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Υπενθυμίζεται ότι στην Α φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας, στις 4 Μαΐου είχαν επιστρέψει στην εργασία τους 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους συνολικά 690.000, καθώς είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων, ποσοστό δηλαδή 10%.

Είχαν επαναλειτουργήσει ήδη 26.167 επιχειρήσεις, από τις συνολικά 260.000 των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία, ποσοστό δηλαδή 10%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του στη χρήση  ανελκυστήρων  και  για τις κυλιόμενες κλίμακες. «Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και από τους πελάτες», τόνισε και συμπλήρωσε:

Σύσταση για μη χρήση του ασανσέρ

«Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος. Ο Νίκος Χαρδαλιάς θέλησε να υπενθυμίσει τις δραστηριότητες που επανεκκινούν, σήμερα Δευτέρα, 11 Μαΐου και τους κανόνες λειτουργίας τους.

Χαρδαλιάς: Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του υφυπουργού,  επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο εξοπλισμού ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών, χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου, ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, εγγραφών μουσικής και εικόνας, παιχνιδιών κάθε είδους, ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, ρολογιών και κοσμημάτων, καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών.

Επίσης, επανεκκινούν οι εξής επιχειρήσεις:

ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων, ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, καθώς και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).

Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους

Επιπλέον, επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, καθώς και άλλων ειδών. Τέλος, επαναλειτουργούν οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών, οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, καθώς και υπηρεσίες διαιτολογίας.

Όροι λειτουργίας

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί ο Νίκος Χαρδαλιάς στους συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας, που όπως τόνισε, έχουν ως εξής:

«Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων, εργαζόμενοι δηλαδή και πελάτες, εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής: Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου έως 20 τετραγωνικά, 4 άτομα. Από 20 ως 100 τετραγωνικά, 4 άτομα, συν ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά. Άρα, 12 άτομα στα 100 τετραγωνικά. Άνω των 100 τετραγωνικών, 12 άτομα συν ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά.

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου, ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή, επιτρέπεται ως 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά ανά όροφο.

Στις 10 η έναρξη – Οι εξαιρέσεις

Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10 η πρωινή, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών, που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7 το πρωί. Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων. Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων, ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο. Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες. Για τις σχολές οδηγών, επιτρέπεται η παρουσία πελατών, μόνο κατόπιν ραντεβού, με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας, τόσο για τον εκπαιδευτή, όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, ισχύουν τα εξής:

Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών. Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως των 50% των αρχικά συμμετεχόντων. Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό, δηλαδή το 50%, στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού. Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα