Τι μόλυνση, τι ελονοσία…

Η μόλυνση από τους ρύπους εργοστασίων είναι το ίδιο επικίνδυνη με την ελονοσία ή τη φυματίωση για την υγείας των ανθρώπων, σύμφωνα με έκθεση δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η έκθεση έχει τίτλο «Τα σοβαρότερα παγκόσμια προβλήματα από τη μόλυνση για το 2012» και πρόκειται για την πρώτη εμπεριστατωμένη απόπειρα εκτίμησης του αριθμού των ανθρώπων που αρρωσταίνουν ή χάνουν τη ζωή τους σε ολόκληρο τον κόσμο, επειδή εργάζονται ή κατοικούν κοντά σε βυρσοδεψεία, εργοστάσια ανακύκλωσης, εργοστάσια χημικών ή ορυχεία, μεταξύ άλλων βιομηχανιών τοξικών προϊόντων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 2.900 βιομηχανικές

μονάδες σε 49 χώρες παγκοσμίως και εκτίμησαν την επίδραση που έχουν κάποιες ρυπαντικές ουσίες (π.χ. ο μόλυβδος και ο υδράργυρος) για την υγεία ανθρώπων που διαμένουν κοντά ή εργάζονται σε αυτά τα εργοστάσια.

Στις 49 αυτές χώρες οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότερα από 17 εκατ. χρόνια υγιούς ζωής χάθηκαν εξαιτίας των ρυπαντικών ουσιών που προκάλεσαν οι δέκα βιομηχανίες οι οποίες εξετάστηκαν, σε σχέση με 14 εκατομμύρια από την ελονοσία, 25 εκατομμύρια από τη φυματίωση και περίπου 29 εκατομμύρια από τον ιό του AIDS, HIV.

Η έκθεση τονίζει ότι είναι εύκολο να μετρήσεις όσους έχουν προσβληθεί από τον HIV από το να μετρήσεις τον αριθμό των παιδιών, των οποίων η εγκεφαλική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας της χρόνιας έκθεσής τους στο μόλυβδο από διάφορες βιομηχανικές πηγές.

Πληροφορίες από: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα