Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου της (στο 0,5% από το 0,75%) προκάλεσε κύμα ευφορίας στους δανειολήπτες που έχουν σχετίσει τη δόση που πληρώνουν με τα επιτόκια της ΕΚΤ.

Αυτό συμβαίνει καθώς η μείωση του επιτοκίου επέφερε νέα ελάφρυνση για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Παραδείγματος χάρη, για δάνειο 100 χιλ.

ευρώ με επιτόκιο ΕΚΤ+1,5%, η μείωση φτάνει περίπου τα 12 ευρώ. Βεβαίως, η τελική ελάφρυνση εξαρτάται από το ποσό, τη διάρκεια και το spread του δανείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επιτόκιο της ΕΚΤ είχε μειωθεί, τον περασμένο Ιούλιο, στο 0,75%, ενώ ο πρόεδρος της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έκανε λόγο ακόμα και για αρνητικά επιτόκια στο μέλλον. Όλα αυτά, τη στιγμή που το επιτόκιο της ΕΚΤ βρισκόταν στο υψηλό 3,75%, το 2008.

Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δανειολήπτες που έχουν σχετίσει το ποσό που πληρώνουν με τα επιτόκια της ΕΚΤ, ήδη «αισθάνονται καλύτερα» σε σχέση με πριν ένα χρόνο, ενώ αισιοδοξούν για περαιτέρω ελάφρυνση της δόσης των στεγαστικών δανείων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα