Την Πέμπτη η πολιτική απόφαση για τα ομόλογα

Χωρίς ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Εurogroup, το βράδυ της Τρίτης, για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος επαναγορών των ελληνικών ομολόγων. Όπως αναμένεται, την Πέμπτη θα αξιολογηθεί εάν είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα, η οποία θα αποτελεί μία πολιτική απόφαση.

Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι συγκέντρωσε προσφορές σχεδόν 32 δισ. ευρώ, με τα κυβερνητικά στελέχη να εκφράσουν αισιοδοξία για τη συνέχεια. Στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται να συζητηθεί το εάν

θα χορηγηθούν στη χώρα μας επιπλέον κεφάλαια από τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν αρχικά εγκριθεί για να γίνουν οι επαναγορές. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η διαδικασία επαναγοράς συγκέντρωσε περισσότερα από 31 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones News Wires συγκεντρώθηκαν προσφορές ύψους 31,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το Reuters οι συνολικές προφορές ανήλθαν σε 31,8 δισ. ευρώ.

Όμως, το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ανέφερε επιπρόσθετα ότι η μέση τιμή που καταβλήθηκε για τα ομόλογα ήταν στα 33,5 λεπτά ανά ευρώ, ελαφρώς μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, και δεν θα είναι αρκετή για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα