Την Τετάρτη τα σπουδαία από την τρόικα

Τις πλέον σημαντικές επαφές τους θα έχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τους Έλληνες αξιωματούχους, καθώς θα συναντηθούν με τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης. Στις συναντήσεις θα τεθούν τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, με το βλέμμα στραμμένο στην εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση με τον Γιάννη Βρούτση θα γίνει στις 2 το μεσημέρι και αναμένεται – εκτός άλλων εργασιακών θεμάτων – να τεθεί και το ζήτημα μίας πιθανής μείωσης του κατώτερου μισθού. Ωστόσο η κυβέρνηση εφησυχάζει για το συγκεκριμένο

ζήτημα, τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης του μισθού. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα αναφέρουν πως το υπουργείο Εργασίας προωθεί ένα σχέδιο ντροπής με εθνική σύνταξης στα 360 ευρώ και πως αλλάζει άρδην το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα με περαιτέρω μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να παραμείνουν μόνο δύο κύρια ταμεία ασφάλισης.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας είχε προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συνάντηση μιας ώρας με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Την ίδια μέρα, το κλιμάκιο της τρόικας άκουσε το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ωστόσο, η πρώτη αντίδραση δεν ήταν θετική.

Παράλληλα, η τρόικα φαίνεται επιφυλακτική για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που φάνηκε από τις επαφή που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους των δανειστών, την Πέμπτη στο Μαξίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα