Το κάρυ "ασπίδα" κατά του διαβήτη, λένε οι επιστήμονες

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μια ουσία η οποία υπάρχει στο μπαχαρικό κάρυ μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη σε άτομα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με μελέτη από την Ταϊλάνδη.

Οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care, διαπίστωσαν ότι σε εννέα μήνες, μια καθημερινή δόση από την ουσία κουρκουμίνη φαίνεται να πρόλαβε νέα κρούσματα διαβήτη ανάμεσα σε άτομα με "προδιαβήτη"- μια κλινική κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ψηλότερο από το κανονικό επίπεδο

γλυκόζης αίματος όχι όμως αρκετά ψηλό για να θεωρηθούν ότι παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα του σακχαρώδη διαβήτη, που μπορεί όμως να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

Η κουρκουμίνη είναι μια ουσία που συναντάται στο ινδικό μπαχαρικό κουρκούμη γνωστό και ως κιτρινόριζα ή τουρμερικό. Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να καταπολεμήσει την φλεγμονή και την αποκαλούμενη οξειδωτική φθορά στα κύτταρα του οργανισμού-δύο παράγοντες πρόκλησης μιας σειράς ασθενειών, μεταξύ των οποίων και διαβήτης τύπου 2.

Στην έρευνα συμμετείχαν 240 ενήλικες Ταϊλανδοί με προδιαβήτη οι οποίοι επελέγησαν τυχαία για να λάβουν είτε κάψουλες κουρκουμίνης είτε ψευδοφάρμακο. Όσοι εντάχθηκαν στην πρώτη κατηγορία λάμβαναν συμπληρώματα με έξι κάψουλες την ημέρα, το καθένα από τα οποία περιείχε 250 μιλιγραμμάρια από "κουρκουμινοειδή".
΄Υστερα από εννέα μήνες, 19 από τους 116 εθελοντές που λάμβαναν ψευδοφάρμακα είχαν εμφανίσει διαβήτη τύπου 2, ενώ από τους 119 εθελοντές που λάμβαναν κουρκουμίνη κανένας δεν εμφάνισε διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα φάνηκε ότι βελτιώνουν την λειτουργία των Β-κυττάρων, τα οποία βρίσκονται στο πάγκρεας που απελευθερώνει την ορμόνη ινσουλίνη η οποία ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης βοηθούν στην προστασία των Β-κυττάρων από την φθορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα