Το κοριτσάκι με τα σπίρτα αποφασίζει να γελάσει!

Tης Mαρίτας Μελέτη

Με τα Χριστούγεννα να είναι παρελθόν και με την Πρωτοχρονιά να μας κλείνει πονηρά το μάτι, θα αποφύγουμε τις δακρύβρεχτες ιστορίες του Άντερσεν, που λόγω των ημερών φοριούνται πολύ και θα αποφασίσουμε να στραφούμε σε κάτι πιο ανάλαφρο, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και τα Prozac κοστίζουν! Κωμωδίες για μεγάλα παιδιά προτείνουμε για αυτή την εβδομάδα, γιατί και αυτά έχουν ψυχή, συν

μια ταινία φαντασίας για κάτι το εναλλακτικό.

Το Μερίδιο των Αγγέλων (The Angels Share)

(Κωμωδία, 2012, Διάρκεια: 101') Αγγλική ταινία σε σκηνοθεσία του Κεν Λόουτς με τους Τζον Χένσοου, Πολ Μπράνιγκαν, Ρότζερ Άλαν.

Ο Κεν Λόουτς επιστρέφει στα κινηματογραφικά δρώμενα όχι με κοινωνικό δράμα αυτή τη φορά, αλλά με μια κωμωδία κοινωνικών προεκτάσεων (είπαμε να ξεφύγουμε για λίγο από τον κοινωνικό προβληματισμό, αλλά να μην αφήσουμε και εντελώς τις συνήθειές μας). Ήρωας είναι ο Ρόνι, που αν και άνεργος υπόσχεται στον εαυτό του πως θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει στο νεογέννητό του μια καλύτερη ζωή. Δυστυχώς, η ανεργία που μαστίζει τη Γλασκώβη, όπου ζει, στρέφει τον Ρόνι να διαπράξει κάποιες μικροπαρανομίες, προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Αυτό δεν περνά απαρατήρητο και έτσι καταδικάζεται σε 300 ώρες κοινωνικής προσφοράς. Παρόλα αυτά, η δεύτερη ευκαιρία παρουσιάζεται. Κάποιος ανακαλύπτει πως ο Ρόνι είναι προικισμένος με μια ιδιαίτερη όσφρηση και του προσφέρει δουλειά ως δοκιμαστή σε διάφορες μάρκες ουίσκι.

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους πιο έμπειρους Βρετανούς σκηνοθέτες, επανέρχεται με μια απολαυστική γλυκόπικρη κωμωδία, από αυτές που σε κάνουν να πιστεύεις πως το σινεμά είναι μια τέχνη στην υπηρεσία του ανθρώπου, καθώς οι περισσότερες ταινίες του είναι βαθιά πολιτικοποιημένες. Απλώς, σε τούτη την ταινία διαφοροποιείται κάπως και το πολιτικό δίνει τη θέση του στο κοινωνικό. Οι ήρωες του Λόουτς είναι απλοί καθημερινού άνθρωποι, που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο προσπαθούν, κόντρα στις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες, να επιβιώσουν. Αν και κάποιοι έχουν περιθωριοποιηθεί, εξακολουθούν να μην χάνουν ποτέ το κουράγιο τους και να περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία για να σταθούν στα πόδια τους. Ταυτόχρονα αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων και των επιλογών τους. Το μήνυμα που περνά ο Λόουτς σε αυτή την ταινία είναι ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και είναι αυτός που θα πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Αυτός και μόνο αυτός θα αποφασίσει με ποιους τρόπους θα πορευτεί στη ζωή και, αναλόγως με το αποτέλεσμα, θα πληρώσει ή όχι το τίμημα των αποφάσεών του. Ο ρεαλισμός, όπως πάντα, κυριαρχεί αλλά αυτήν τη φορά είναι διανθισμένος και με πολλές πινελιές έξυπνου και καυστικού χιούμορ. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια τρυφερή δραματική κωμωδία που εστιάζει στα προβλήματα και τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων, που, αν και γλιστρούν στην παρανομία κάποιες φορές, δεν παύουν να παραμένουν συμπαθείς, οικείοι και βαθιά ανθρώπινοι.

Η Ζωή του Πι (The Life of Pi)

(Φαντασίας, 2012, Διάρκεια: 127') Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Ανγκ Λι με τους Ιρφάν Καν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Σουράι Σάρμα.

Ο Ανγκ Λι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βραβευμένο με Μπούκερ βιβλίο του Γιαν Μαρτέλ. Ο νεαρός Ινδός Πι Πατέλ είναι ο μοναδικός επιζών ενός ναυαγίου, ο οποίος διέσχισε τον ωκεανό σε μια βάρκα με συνεπιβάτη μια άγρια τίγρη. Χρόνια αργότερα αφηγείται την απίστευτη ιστορία του σε έναν Καναδό συγγραφέα. Η μεταφορά είναι φαντασμαγορική, συγκινητική και βαθιά φιλοσοφική, με ένα ρεσιτάλ σκηνοθετικής μεστότητας από τον Ανγκ Λι, συνδυάζοντας αριστουργηματικά το παραμυθένιο υπερθέαμα της θαλασσινής περιπέτειας με τις ευαίσθητες, ποιητικές πλευρές της υπαρξιακής οδύσσειας του ανήλικου ήρωα. Τρεις υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και μουσικής) και βουρ για τα Όσκαρ!!!!

Παπαδόπουλος & ΣΙΑ (Papadopoulos & Sons)

(Κωμωδία, Διάρκεια: 105') Ελληνοβρετανική ταινία σε σκηνοθεσία του Μάρκου Μάρκου με τους Γιώργο Χωραφά, Στίβεν Ντιλέιν, Τζόρτζια Γκρουμ, Εντ Στόπαρντ.

Σε αυτή την προβλέψιμη αγγλόφωνη κωμωδία χαρακτήρων έχουμε τον πλούσιο Ελληνοβρετανό επιχειρηματία Χάρι Παπαντόπουλος, ο οποίος χρεοκοπεί κα αναγκάζεται να απευθυνθεί στον μποέμ αδερφό του, Σπύρο, για προσωρινή βοήθεια. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του, εκείνος τον πείθει να ανοίξουν το παλιό οικογενειακό fish ’n’ chips εστιατόριο. Αν περιμένετε καμιά έκπληξη στην πλοκή ατυχήσατε! Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έναν Γιώργο Χωραφά που δεν ξεφεύγει καθόλου από αυτό που καλείται να κάνει, την καρικατούρα του Έλληνα! Δείτε το με μπόλικο ποπ-κορν, γιατί αλλιώς δεν παλεύεται!

Εντιμότατοι Απατεώνες (Gambit)

(Κωμωδία, 2012, Διάρκεια: 89') Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Μάικλ Χόφμαν με τους Κόλιν Φερθ, Κάμερον Ντίαζ, Στάνλεϊ Τούτσι, Άλαν Ρίκμαν.

Ελεύθερη διασκευή και ελεύθερη πτώση για τους αδερφούς Κοέν, το σενάριο μια περιπετειώδους κωμωδίας του 1966, με τον Κόλιν Φερθ να παίρνει τη θέση του Μάικλ Κέιν και την Κάμερον Ντίαζ αυτή της Σίρλεϊ Μακλέιν. Ένας Άγγλος υπάλληλος ετοιμάζει να κάνει μια μεγαλειώδη κομπίνα, πουλώντας ένα πλαστό πίνακα του Μονέ σε ένα μανιώδη συλλέκτη, ο οποίος τυγχάνει να είναι το αφεντικό του. Για να τον πείσει θα ρίξει απάνω του μια σέξι καουμπόισσα και όποιος αντέξει! Σε κάποιες στιγμές ξεκαρδιστικό, σε κάποιες άλλες αδιάφορο. Άσε που νομίζω ότι ο Άλαν Ρίκμαν έκανε μπότοξ!

Keywords
Τυχαία Θέματα