Το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού «ανάβει» φωτιές

Την άμεση κατάθεση του νομοσχέδιου κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ παράλληλα σήμερα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ζήτησε αρραγές μέτωπο απέναντι στη βία, σημειώνοντας ότι η νομιμότητα πρέπει να εφαρμοστεί, ορμώμενος και από τις απειλές που ο ίδιος δέχεται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, χθες το πρωί κρίθηκε ότι διατάξεις του νομοσχεδίου για την άρνηση

γενοκτονιών και εγκλημάτων πολέμου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και εις βάρος άλλων κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής, στην οποία στόχευε το νομοσχέδιο, και συγκεκριμένα εις βάρος του ΚΚΕ (το οποίο είχε διαφωνήσει με το νομοσχέδιο, διαβλέποντας στοχοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων με πρόσχημα το ρατσισμό) και της ΔΗΜΑΡ.

Αντιθέτως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κάνει λόγο για συμβολή του απέναντι στα φαινόμενα εκφασισμού και μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Ημερησία» σημειώνει: «Θεωρώ ότι το σχετικά νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Στην προσπάθεια αυτή χρειάζεται συστράτευση. Μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι οι πολίτες, ο χώρος των διανοουμένων, της επιστήμης, αλλά και η Εκκλησία. Είναι πολλοί οι ιεράρχες, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, που έχουν σηκώσει τείχος απέναντι στη 'Χρυσή Αυγή'. Στο θέμα αυτό η εκκλησία μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό έργο».

Πληροφορίες πάντως ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα είχαν ασκηθεί πιέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις νομοθετικές ρυθμίσεις, στις οποίες μάλιστα συμπεριλήφθηκε και το κείμενο των προτάσεων του προερχόμενου από τη Ν.Δ., υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη.

Προκύπτει όμως και ένας ακόμη πολιτικός λόγος, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού εξέφραζαν τον προβληματισμό ότι η μετωπική αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή μπορεί να έχει εντέλει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να της έδινε λαβή να εμφανίζεται ως «διωκόμενη από το σύστημα».

Επίσης, έντονες αντιρρήσεις είχε εκφράσει στο παρασκήνιο μερίδα «γαλάζιων» βουλευτών. Οι διαφωνούντες έκαναν λόγο για «φίμωση όσων δεν ωραιοποιούν την πραγματικότητα όσον αφορά τη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε, παρ' όλα αυτά, χθες το μεσημέρι τελικά το σχέδιο νόμου στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία επιφυλασσόταν να δει τις τελικές διατάξεις.

Με παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, και προφανώς έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το νομοσχέδιο «μπήκε στον πάγο» προτού καν φτάσει στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, προκειμένου, σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου, «να επανεξεταστούν διατάξεις που ενδεχομένως να δημιουργούσαν προβλήματα», κάτι που εμμέσως άφηνε να διαφανεί διάσταση απόψεων με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα