Το παραλιακό μέτωπο και τα σχέδια της κυβέρνησης

Οι ακτές του Σαρωνικού, αποτελούν το «φιλέτο» της Αττικής γης. Εδώ και χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε από το Νοέμβριο ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, για τις στρατηγικές επενδύσεις ανάβει το πράσινο φως για τη «αξιοποίηση» της δημόσιας και ιδιωτικής γης κατά μήκος των ακτών του Σαρωνικού.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

από νωρίς είχε αναδείξει την αξία τους και στις προγραμματικές του δηλώσεις, είχε αναγγείλει πως θα μετατρέψει τις ακτές από το ΣΕΦ έως το Σούνιο «σε μία ελληνική ριβιέρα» που θα απευθύνεται ασφαλώς σε υψηλά εισοδήματα.

Το νομοσχέδιο, δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή και προετοιμάζεται στα υπουργικά γραφεία. Κατά πως φαίνεται, επιδιώκεται η επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών, η παράκαμψη της σημερινής πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η προώθηση νέων επενδύσεων μέσω μίας νέας εταιρείας, της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.».

Την ίδια ώρα, δεν απομακρύνονται τα παράνομα νυχτερινά κέντρα και οι αυθαίρετες κατασκευές από το θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας, με αποτέλεσμα οι κατοίκοι της πρωτεύουσας να στερούνται την αναψυχή και τον αθλητισμό σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής.

Δήμοι και φορείς έχουν αντιρρήσεις

Οι αντιδράσεις είναι πολλές. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Mom/ Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο προωθούμενο θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνοντας τις καταστροφικές συνέπειές του για το φυσικό περιβάλλον και τα ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα. Τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα πολιτών βρίσκονται επίσης σε εγρήγορση. Μαζί και οι παράκτιοι Δήμοι.

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης «διατυπώνει ρητά την αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης για επιχειρηματική ανάπτυξη των ακτών του Σαρωνικού. Διατυπώνει επίσης σαφή θέση υπέρ της διαφύλαξης της δημόσιας περιουσίας ως κοινό αγαθό, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της διαφύλαξης του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα των ακτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα