Το πιάνο «κουρδίζει» τον εγκέφαλο

Ερευνητές στο University College London και στο Newcastle University διαπίστωσαν πως όταν ακούει κάποιος δύο διαφορετικές νότες πιάνου την ίδια στιγμή, τότε ο εγκέφαλός του προσαρμόζεται στο γεγονός με πολύ θετικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, τα εγκεφαλογραφήματα δοκιμαζομένων σε σχετική μελέτη αποκάλυψαν πως γίνονται πολύ συγκεκριμένες αλλαγές στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζει τις λειτουργίες της μνήμης και του προσανατολισμού. Παράλληλα, βρέθηκε να υπάρχει

συσχέτιση με το χρονικό διάστημα που κάποιος εξασκείται σε αυτή τη δραστηριότητα.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να συγκρίνουν τους εγκεφάλους 19 επαγγελματιών που κουρδίζουν πιάνα – οι οποίοι παίζουν δύο νότες ταυτόχρονα, κατά το κούρδισμα του πιάνου – και άλλων 19 ατόμων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες αλλαγές τόσο στη φαιά ουσία (τα νευρικά κύτταρα όπου γίνεται η επεξεργασία πληροφοριών) όσο και στη λευκή ουσία (νευρικές συνδέσεις) μέσα στους εγκεφάλους των «κουρδιστών» πιάνων.

Ένας επιστήμονας δήλωσε σχετικά με το αποτέλεσμα της έρευνας: «Γνωρίζουμε ήδη ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να συσχετίζεται με διαρθρωτικές αλλαγές στον εγκέφαλο, αλλά η έρευνα αυτή προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να εξετάσει κανείς την ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται, με την πάροδο του χρόνου, σε μια πολύ εξειδικευμένη μορφή ακρόασης».

Άλλη έρευνα διαπίστωσε παρόμοιες αλλαγές στον ιππόκαμπο των εγκεφάλων, στους οδηγούς ταξί, καθώς δημιουργούν λεπτομερείς πληροφορίες στο μυαλό τους για να βρουν τους πιο κατάλληλους δρόμους για διαφορετικές οδικές διαδρομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα