Το πιο ασφαλές password για τα προσωπικά σας δεδομένα...

Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου καθημερινά πρέπει να θυμούνται δεκάδες κωδικούς για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα. Έτσι είναι λογικό να χρησιμοποιούν εύκολους κωδικούς. Οι εύκολοι κωδικοί όμως είναι ευάλωτοι στην ασφάλεια και μπορεί εύκολα κάποιος σε λίγο χρονικό διάστημα να τους υποκλέψει αν θέλει. Για αυτό το λόγο, σύμφωνα και με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, όλοι πρέπει να «θωρακίσουν» τον κωδικό (password) του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους, ώστε να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές απάτες.

Το τέλειο password δεν έχει ακόμη εφευρεθεί, ώστε να το χρησιμοποιούμε

και να έχουμε απόλυτη ασφάλεια στις ηλεκτρονικές απειλές, ενώ σύμφωνα με μελέτες οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν κωδικούς, που νομίζουν ότι είναι ασφαλείς, αλλά τελικά δεν είναι και τόσο.

Παραθέτουμε πιο κάτω μερικές συμβουλές ώστε να έχετε ένα password, που τουλάχιστον να μην «σπάει» εύκολα.

Καταρχάς πρέπει το password να μην είναι προσωπικό, να αποφεύγεται η ημερομηνία των γενεθλίων, που πιθανώς ο χρήστης να έχει δημοσιεύσει σε έναν ιστοχώρο, όπως το Facebook. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε οτιδήποτε θα μπορούσε να μαντέψει κάποιος, όπως π.χ. το τηλέφωνό μας, το όνομα του κατοικίδιου μας, κάποιου κοντινού συγγενή μας κλπ.

Πολύ σημαντικό είναι ο κωδικός να μην είναι προβλέψιμος. Για παράδειγμα, πρέπει οι χρήστες να μη χρησιμοποιούν τυπικούς συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών, όπως 123456, 12345678, 111111, qwerty, abcdefg, abc123, passwords που σύμφωνα με την εταιρεία Imperva σε έρευνα 32 εκατ. κωδικών, οι οποίοι υποκλάπηκαν από την ιστοσελίδα RockYou, κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις χρήσης.

Άρα αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι 3 απλά βήματα:

Πρώτον, ο κωδικός θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες, δεύτερον θα πρέπει να είναι αναμεμειγμένος με πεζά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και κάποιους ειδικούς χαρακτήρες (όπως ( ^&*,;") και τρίτον να χρησιμοποιείτε φαντασία στην επιλογή των λέξεων, ώστε το password να μην είναι μια συνηθισμένη λέξη που μπορεί να υπάρχει στο λεξικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα