Το πρώτο ελικόπτερο-αυτοκίνητο! (Vid)

Τα δύο πρώτα ελικόπτερα- αυτοκίνητα έκαναν τις πρώτες τους πτήσεις και είναι έτοιμα να κατακτήσουν τους αιθέρες. Λίγο μετά την πρώτη πετυχημένη δοκιμή οδήγησης - πτήσης του αυτοκινήτου-αεροπλάνου "Transition" της αμερικανικής εταιρίας Terrafugia, η ολλανδική εταιρεία PAL-V ανακοίνωσε ότι έκανε και εκείνη την πρώτη πετυχημένη δοκιμή του δικού της ομώνυμου αυτοκινήτου -ελικοπτέρου σε μία βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας.

Το διθέσιο ιπτάμενο όχημα PAL-V (Personal Air

and Land Vehicle) μπορεί να κινηθεί στο δρόμο και να πετάξει στον αέρα με εκπληκτικές επιδόσεις, καθώς φτάνει στην ταχύτητα 180 χιλιομέτρων την ώρα και στις δύο περιπτώσεις.

Το PAL-V έχει ακτίνα δράσης στον αέρα έως 500 χιλιόμετρα, πετώντας σε υψόμετρο μέχρι 1.200 μέτρα. Όμως, χρειάζεται ένα αεροδιάδρομο 165 μέτρων για να απογειωθεί και άλλο έναν 30 μέτρων για να προσγειωθεί, ενώ τόσο η απογείωση, όσο και η προσγείωση, μπορούν να γίνουν μόνο από αεροδρόμια, κάτι που καθιστά το όχημα-ελικόπτερο νόμιμο, αλλά όχι τόσο βολικό για “καθημερινή” χρήση.
Στα διαδικαστικά, όταν προσγειώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού από τον οδηγό, το όχημα διπλώνει τις έλικές του που βρίσκονται στο πάνω μέρος του και μετατρέπεται σε τρίκυκλο αυτοκίνητο με ακτίνα δράσης έως 1.200 χλμ.

Η αντίστροφη διαδικασία ξεδιπλώματος των ελίκων και μετατροπής του αυτοκινήτου σε ελικόπτερο δεν γίνεται αμέσως, αλλά χρειάζεται γύρω στα δέκα λεπτά.

Οι έλικες γυρίζουν με πολύ πιο αργή ταχύτητα σε σχέση με ένα κανονικό ελικόπτερο και τροφοδοτούνται με ενέργεια από στροφεία σαν προπέλες, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Σίγουρα ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης και της τεχνολογίας που μπορεί στο μέλλον να λύσει για τα καλά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις του κόσμου, αρκεί να προσαρμοστεί στα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα