«Το σχολείο ή το φροντιστήριο του μέλλοντος θα λαμβάνει υπόψη το μαθησιακό προφίλ του μαθητή»

«Στο σχολείο, ή στο φροντιστήριο του μέλλοντος ο καθηγητής θα κάθεται μπροστά στον υπολογιστή του και θα γνωρίζει την κατάσταση του μαθητή του, το προφίλ του» ανέφερε ο καθηγητής πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης, στην εισήγηση του στο 32ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ).Επικαλούμενος στοιχεία πρωτότυπης έρευνας της Ε.Ε. για το μαθησιακό προφίλ του ατόμου, ο κ. Γιαννακουδάκης που μετέχει σε ερευνητική ομάδα από το 1993, υπογράμμισε ότι η κατανόηση της

λειτουργίας των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, είτε με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας είτε με κατάλληλα ψυχομετρικά τεστ, μπορεί να βοηθήσει στη μαθησιακή διαδικασία και να διευκολύνει και τον καθηγητή στο διδακτικό του έργο.

Αναπτύσσοντας τη θεωρία των ημισφαιρίων του εγκεφάλου, σημείωσε ότι αν ένα παιδί έχει ανεπτυγμένο το αριστερό ημισφαίριο, ο εκπαιδευτικός οφείλει να ξεκινήσει το μάθημα από τη λεπτομέρεια και μετά να προχωρήσει στο όλον, να του δώσει,δηλαδή, ένα-ένα τα στοιχεία για να συνθέσει το όλον, να του δώσει κανόνες και ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών. Το αντίθετο συμβαίνει σε ένα παιδί με ανεπτυγμένο το δεξί ημισφαίριο.Ανέφερε, μάλιστα, ένα τρικ για να βελτιωθεί η μαθησιακή ανάπτυξη. «Δώστε το πρόβλημα στο παιδί πριν κοιμηθεί. Γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος θα το δουλέψει. Μάλιστα το γεγονός ότι το βράδυ ο εγκέφαλος λειτουργεί τέσσερεις φορές πιο γρήγορα, είναι πιθανό να βοηθήσει το παιδί στη λύση του προβλήματος», σημείωσε ο κ. Γαννακουδάκης.

Επίσης, ανέφερε και το τρικ με τη γροθιά. Σφίγγοντας τη δεξιά γροθιά του μαθητή για 90 δευτερόλεπτα, αυτό τον βοηθά στην ανάλυση, που βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο. Ταυτόχρονα βοηθά η χαρά και ο θυμός. «Γιατί καμιά φορά για να λύσει κανείς ένα πρόβλημα πρέπει να θυμώσει», σημείωσε. Το σφίξιμο της αριστερής γροθιάς επί 90 δευτερόλεπτα βοηθά τη σύνθεση και την ανάκληση αναμνήσεων, ενώ ενεργοποιεί τη λύπη και την αγωνία.Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακουδάκη κάποιος με αναπτυγμένο το αριστερό ημισφαίριο κλίνει προς την επιστήμη και τα μαθηματικά, ενώ άλλος με ανεπτυγμένο το δεξιό ημισφαίριο κλείνει προς τη μουσική και τις τέχνες. Το δεξί ημισφαίριο εξειδικεύεται στη σύνθεση, τη διαίσθηση και τη δημιουργία, το αριστερό την ανάλυση, τη λογική και τη γλώσσα.Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην Ελλάδα και την Κύπρο τα συμπεράσματα είναι περίπου ίδια. Η πλειοψηφία των νεαρών αγοριών σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν ανεπτυγμένο το αριστερό ημισφαίριο, ενώ το ίδιο περίπου αποτέλεσμα προκύπτει και στη Ρωσία. Αντίθετα στη Βρετανία τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο το αριστερό τους ημισφαίριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα