Το τέλος των προφητειών

Του Χρήστου Κώνστα

Οι πλανήτες δεν συγκρούσθηκαν. Ο κόσμος δεν καταστράφηκε. Η προφητεία των Μάγια δεν επιβεβαιώθηκε. Η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ. Οι δόσεις καταβάλλονται κανονικά. Η Κυβέρνηση δεν διαλύθηκε. Οι μετά Χριστόν προφήτες ξανακρύφτηκαν στα λαγούμια τους, ελπίζοντας ότι το κλίμα των εορτών θα συμβάλει στη λήθη.

Για την Ελλάδα το 2012 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές της σύγχρονης ιστορίας της. Πολιτική αστάθεια, αβεβαιότητα,

κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, απόγνωση και στο τέλος ενότητα για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση. Για την Κυβέρνηση η έναρξη της νέας χρονιάς προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Με μία και μόνη προϋπόθεση: Τώρα πρέπει να αρχίσουν οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις του παρελθόντος. Τώρα που η Κυβέρνηση διασφάλισε τη διεθνή στήριξη και ξεκίνησε η ανόρθωση του κύρους της χώρας, τώρα είναι η ώρα να κλείσει οριστικά και το εσωτερικό μέτωπο. Τα συντεχνιακά συμφέροντα πρέπει να κατατροπωθούν. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα.

Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται δουλειές. Δουλειές πραγματικές που να παράγουν και όχι να καταναλώνουν εισόδημα. Δουλειές που να προσφέρουν και όχι να απομυζούν τον κοινωνικό πλούτο. Δουλειές στην πραγματική οικονομία, όχι «εξυπηρετήσεις» κομματικών φίλων σε παρασιτικές δραστηριότητες. Είναι ανόητο να έχουμε το καράβι της ελληνικής οικονομίας κολλημένο σε μια ξέρα και τους καπετάνιους να ερίζουν για τη ρότα και το επόμενο ταξίδι. Η Ελλάδα πρέπει να ξεκολλήσει από την ξέρα, το καράβι να πάρει μια κατεύθυνση και κατόπιν θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του δρομολογίου.

Η ανάπτυξη δεν θα έρθει με κλειστά καταστήματα, ούτε με αυστηρές εντολές και γραφειoκρατικές υποδείξεις. Για να τεθεί σε κίνηση το σκάφος της ελληνικής οικονομίας πρέπει όλοι να δουλεύουν, όλοι να συμμετέχουν, όλοι να βλέπουν και να αισθάνονται την κινητοποίηση. Δεν πρέπει να τεθούν άλλες προτεραιότητες, ούτε άλλες προδιαγραφές. Οι Έλληνες πρέπει να δουλέψουν. Ο στόχος είναι εξαιρετικά απλός: Πρέπει επειγόντως να αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των απασχολουμένων και να ξεπεράσει τον αριθμό των Ελλήνων πολιτών εκτός δουλειάς. Αυτός είναι ο πρώτος απόλυτος στόχος. Όλοι οι υπόλοιποι αποτελούν κρίσιμες, χρήσιμες, αλλά όχι επείγουσες λεπτομέρειες.

Για να ξεκολλήσει το καράβι από την ξέρα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα λεφτά από το εξωτερικό. Η Ελλάδα οφείλει να αποδείξει ότι οι επενδύσεις από το εξωτερικό είναι ευπρόσδεκτες. Γι’ αυτό οι ξένες επενδύσεις πρέπει να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης. Όταν αυξηθεί ο όγκος των ξένων επενδύσεων, τότε η Ελλάδα μπορεί να βάλει αυστηρότερους κανόνες. Σήμερα όμως επείγουσα ανάγκη είναι η εισαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων. Κεφάλαια που θα αποτελέσουν «κράχτη», ώστε να κινητοποιηθεί και η εγχώρια αποταμίευση, είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό.

Η Ελλάδα έχει εισπράξει τα χρήματα των εταίρων της στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, παρά τις δόλιες και ύποπτες προβλέψεις διαφόρων κύκλων, που προτιμούν την Ελλάδα στο παρελθόν της δραχμής. Τα χρήματα αυτά δεν είναι δάνεια, αλλά επένδυση των εταίρων μας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει. Οι Κινέζοι της COSCO επεκτείνονται στα λιμάνια, οι Τούρκοι επενδύουν στις μαρίνες μας, οι Καναδοί επενδύουν στην ακίνητη περιουσία, οι Ελβετοί στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών. Μετά τη διάλυση του σύννεφου της αβεβαιότητας που θόλωσε για πολλούς μήνες τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι αποκρατικοποιήσεις φέρνουν τους πρώτους επενδυτές στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Ο τραγέλαφος με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η ανάπτυξη της χώρας δεν θα έρθει από τα γραφεία των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά από τη νέα ελληνική επιχειρηματικότητα. Όχι από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, ούτε από τους φοροφυγάδες. Η ανάπτυξη θα έρθει από νέες πρωτοβουλίες και νέες ιδέες, αρκεί το Κράτος να σταματήσει να αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε καινοτόμο προσπάθεια.

Αποτελεί χρήσιμο παράδειγμα για την πολιτική μας ηγεσία, ο τρόπος που η Τρόικα αντιμετωπίζει τις «επινοήσεις» των γραφειοκρατών μας, όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, που αποκλειστικό στόχο έχει την είσπραξη 3 δισ. € επιπλέον εσόδων για τα δημόσια ταμεία. Η σύνταξη και κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει στη χώρα η δόση των 34,5 δισ. ευρώ. Η βιασύνη και η τσαπατσουλιά στη σύνταξη του νομοσχεδίου αποτελεί απτή απόδειξη ότι το Κράτος πρέπει να αλλάξει και ο μοναδικός καταλύτης των αλλαγών είναι η πίεση των εταίρων μας.

Κλασικό παράδειγμα της βιασύνης και της απρονοησίας της κρατικής γραφειοκρατίας είναι η νέα μέθοδος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας. Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (συγκεκριμένα στη σελίδα 36) τονίζει πως με τον νέο φορολογικό νόμο, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επιβάλει ανώτατο συντελεστή φορολόγησης 35% στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είτε γιατί δεν το διάβασαν όμως, είτε γιατί δεν ποτέ δεν συμφώνησαν σε αυτό, το νομοσχέδιο που εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή προβλέπει φόρο 33%.

Την κλίμακα φορολόγησης με συντελεστή 35% επικαλείται στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογήσει ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα δόση. Τι θα ισχύσει όμως και πόσο αναγκαίο ήταν να αλλάξει άρδην το σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών; Στις πολύμηνες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, ποτέ η Τρόικα δεν συμφώνησε στον συντελεστή 33%. Αυτός προέκυψε μετά την αναχώρηση των ελεγκτών από την Αθήνα τον Νοέμβριο, στα «παζάρια» μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής «τρόικας» (των κομμάτων δηλαδή που στηρίζουν την κυβέρνηση).

Φαίνεται όμως πως κανείς στις Βρυξέλλες δεν κατάλαβε αυτήν την αλλαγή. Ούτε από το κείμενο που τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, ούτε και από κάποια επικοινωνία με το κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο ενημερώθηκε για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό «από πρώτο χέρι» (από τον κύριο Μπομπ Τράα αυτοπροσώπως, μεσάνυχτα βράδυ στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα πριν αναχωρήσει για το Eurogroup).

Ξαφνικά ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας απογυμνώνεται, σ’ ένα τόσο απλό και όχι πολύ σημαντικό ζήτημα. Η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε σωστά την Τρόικα και τα κόμματα, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγραψαν ό,τι ήθελαν στην έκθεσή τους, τα στελέχη του ΔΝΤ δεν θεωρούν χρήσιμο να μοιράζονται την ενημέρωση που έχουν από την Κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες... Ποια συμφωνία υπήρξε τελικά μετά από 4 μήνες συζητήσεων; Πώς έκρινε και ενέκρινε το Eurogroup την πρόοδο για τη δόση; Και αν επιμείνει η Κομισιόν στο 35%; Ποιος θα αναλάβει να πάρει πίσω την επίμαχη διάταξη και να φέρει επαχθέστερη στη Βουλή; Τι συνέπειες θα είχε για την εικόνα και τη συνοχή της κυβέρνησης;

Όλα αυτά τα ερωτήματα ουδόλως απασχολούν τους περίπου 12.800 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών κερδίζουν ετησίως πάνω από 50.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτούς αφορά ο συντελεστής φορολόγησης 33% ή 35%. Ενώ δηλαδή το 100% των επιτηδευματιών στη χώρα μας θα πληρώνει από το 2013 φόρο 26% και από το πρώτο ευρώ (χωρίς αφορολόγητο) για τις πρώτα 50.000 του εισοδήματός τους, μόλις 2,5% που υπερβαίνει τα εισοδήματα αυτά θα πληρώνει φόρο 33% και όχι 35% που ζητούσε η Τρόικα και αρχικώς συμφωνούσε η Κυβέρνηση.

Σε τι αντιστοιχεί η «έκπτωση» κατά 2 μονάδες στον φόρο (από 35% σε 33%); «Ψίχουλα» όσον αφορά στα έσοδα του δημοσίου, της τάξεως των… 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Δεν πιστεύω να μας δημιουργήσουν στο μέλλον πρόβλημα, είναι μικρό το ποσόν», έλεγε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, που βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τις Βρυξέλλες. Για τους ίδιους όμως τους 12.800 φορολογούμενους, μόνο ευκαταφρόνητη δεν είναι η έκπτωση: μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι και άλλοι VIP φορολογούμενοι θα γλιτώσουν εν μέσω κρίσης περίπου 3.000 ευρώ ο καθένας ή και πολλά περισσότερα ορισμένοι ελάχιστοι.

Αν ο συντελεστής παρέμενε στο 35%, με τα 30 εκατ. που θα εξοικονομούνταν θα μπορούσαν να μειωθούν οι φόροι τουλάχιστον 1% (από 26% σε 25%) για μισό εκατομμύριο επιτηδευματίες ή να ελαφρυνθεί κατά 60-70 ευρώ ο κάθε μικρομεσαίος που φορολογείται αγρίως στη χώρα μας και δεν του μένουν ούτε τα μισά λεφτά από όσα βάζει σαν είσπραξη στο ταμείο του…

Keywords
Τυχαία Θέματα