Τον λόγο έχει η τρόικα τώρα…

Ύστερα από γύρους διαβουλεύσεων και συσκέψεων οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης κατέληξαν σε συμφωνία για το «σκληρό» πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Πλέον, αναλαμβάνει η τρόικα να μιλήσει επ΄αυτών…

Συγκεκριμένα, το τριμελές κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα και αναμένεται να αρχίσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα

θα διατυπώσει επιφυλάξεις για την αύξηση των φόρων εις βάρος της περικοπής δαπανών.

Το πακέτο αποτελείται από περικοπές δαπανών 10,5 δισ. ευρώ και νέους φόρους 3 δισ. ευρώ. Από τις δαπάνες, τα 7,2 δισ. ευρώ προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.
Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου θα είναι να τους πείσει ότι το πακέτο είναι το αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά δύσκολου συμβιβασμού μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει σε σκληρότερα μέτρα, το πιθανότερο είναι να μπει βαθύτερο το «μαχαίρι» στις συντάξεις, όπου με βάση το υφιστάμενο πακέτο οι περικοπές ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία με την τρόικα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί στο μεσοδιάστημα έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα