«Τραυματισμένη» η «γραμμή» της ΚΕΔΕ

Θυελλώδης ήταν το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που διεξήχθη στις 3 Δεκεμβρίου, εν μέσω αμφισβήτησης των προτάσεων του προέδρου της, Κώστα Ασκούνη. Η πίεση που δημιουργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τη ΔΗΜΑΡ αλλά και τους «αντάρτες» από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησαν στη καταγραφή

ενός κλίματος αλλαγής στο κορυφαίο όργανό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι περιφερειακές ενώσεις Κεντρικής Μακεδονίας (Σίμος Δανιηλίδης) και Αθήνας (Νίκος Σαράντης) με δημάρχους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ τήρησαν σαφές αποστάσεις από το πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Οι παραπάνω συντάχθηκαν με την πρόταση που έκανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πρώην δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας. Ανάλογη στάση κράτησαν και οι πρόεδροι της περιφερειακής ένωσης Θεσσαλίας Ρίζος Κομήτσας (ΠΑΣΟΚ), της περιφερειακής ένωσης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής (ΝΔ) και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Όλοι συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο που πρότεινε:

«•       Στις 12/12, αναστολή της λειτουργίας των δήμων, με πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και ενδεχόμενη διανυκτέρευσή τους εκεί.

•         Στις 19/12, πανελλαδικές συγκεντρώσεις για τις κοινωνικές δομές των δήμων («Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί κτλ.), στην Αθήνα, στο υπουργείο Εργασίας, στην υπόλοιπη χώρα, στις έδρες των κάθε ΠΕΔ.

•         Μέσα στο Δεκέμβριο, νέα συνάντηση δημάρχων (π.χ., σύγκληση δ.σ. ΚΕΔΕ) προκειμένου να αποφασίσει για νέες κινητοποιήσεις, ακόμη και μέσα στις γιορτές, εάν δεν έχουν δοθεί τα ΠΟΕ, η 12η δόση των ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ.

•         Μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Γενάρη, συνέχιση του Έκτακτου Συνεδρίου και εκτίμηση της κατάστασης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, τότε να προχωρήσουν σε επ' αόριστον λουκέτο στους δήμους και κοινή σύγκλιση των δημοτικών και των τοπικών συμβουλίων προκειμένου να «πέσουν» ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων, δημοτικών συμβουλίων κτλ».

Απέρριψε μέρος των προτάσεων η ΚΕΔΕ

H ΚΕΔΕ από τις παραπάνω προτάσεις, δεν αποδέχθηκε το χρόνο του τακτικού συνεδρίου, τις παραιτήσεις των δημάρχων και το επ' αόριστον «λουκέτο» στους δήμους.

Το σώμα του συνεδρίου (από τους 500 περίπου, είχαν μείνει 150) κλήθηκε να αποφασίσει μεταξύ δύο προτάσεων με την πρόταση της ΚΕΔΕ να περνάει, «τραυματισμένη» όμως, με διαφορά μόνο 26 ψήφων (83 - 57). Στην ψηφοφορία υπήρξαν και λευκά ψηφοδέλτια, ανάμεσά τους, αυτά των δημάρχων Αθηναίων Γ. Καμίνη και Βόλου Π. Σκοτεινιώτη.

Το τελικό ψήφισμα του έκτακτου συνεδρίου

«Το Συνέδριό μας εκτιμά ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σε συνδυασμό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττουν όχι μόνο την καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και την ίδια την υπόσταση και τον Συνταγματικά κατοχυρωμένο  ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Επιπλέον, η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους και τις κοινωνικές τους δομές σε ολική κατάρρευση.

Εμείς, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοί

Keywords
Τυχαία Θέματα