Τρισέ: Το ΔΝΤ ξανάγραψε ιστορία για το ελληνικό χρέος

Επίθεση εξαπέλυσε κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο τέως διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας πως «το ΔΝΤ ξανάγραψε ιστορία με τις δηλώσεις του ότι το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να είχε αναδιαρθρωθεί με την πρώτη συμφωνία διάσωσης της χώρας το 2010».

«Σε καμία περίπτωση δεν θυμάμαι το ΔΝΤ

να έχει ζητήσει οτιδήποτε πιο δραστικό όσον αφορά τους όρους ή το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Τρισέ σε συνέντευξη στο Reuters Insider, λαμβάνοντας μέρος και αυτός στη συζήτηση περί ευθυνών για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ και Βρυξελλών.

Υπενθυμίζεται, πως το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι χαλάρωσε τα κριτήριά του προκειμένου να μπορέσει να συνεισφέρει στα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας, λέγοντας ότι «θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να αναδιάρθρωνε το χρέος της νωρίτερα, παρά τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων».

Ο Τρισέ, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2011 και διαπραγματεύθηκε το πρώτο μνημόνιο από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι «το Ταμείο ποτέ δεν είχε προτείνει κάτι τέτοιο ούτε είχε ζητήσει κάτι περισσότερο και πιο δραστικό», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «το ΔΝΤ θα έπρεπε να λάβει περισσότερο υπόψη τις ανάγκες για σταθεροποίηση σε όλη την ευρωζώνη, όχι μόνο την Ελλάδα. Μου φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο είδος ανακατασκευής του τι συνέβη».

Παράλληλα, ο Τρισέ υπεραμύνθηκε του τρόπου χειρισμού της κρίσης χρέους, λέγοντας ότι «τόσο η ΕΕ όσο και η ευρωζώνη επέδειξαν αντοχή στην πρώτη μεγάλη κρίση από την ίδρυση του ευρώ το 1999».

Keywords
Τυχαία Θέματα