Τσίπρας: Οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς να πάρουν πίσω τις δεσμεύσεις τους

Ως μόνη προϋπόθεση συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, είναι οι ηγέτες των δυο κομμάτων Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος

να στείλουν επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τις εγγυητικές επιστολές τους για το Μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το μεσημέρι έλαβε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια τόνισε πως «η ετυμηγορία της 6ης Μαΐου καθιστά με σαφήνεια άκυρο το μνημόνιο. Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «οι πολίτες καταψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό τη βάρβαρη πολιτική του μνημονίου, έδωσαν τέλος στα σχέδια 77 νέων μέτρων από Ιούνιο, απολύσεις στο δημόσιο και πρόσθετα μέτρα 11 δισ. Παρόλα αυτά, κάποιοι επιμένουν να ερμηνεύουν όπως βολεύει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μιλούν για ψήφο οργής, αλλά κάνουν λάθος. Πρόκειται για ώριμη, συνειδητή επιλογή».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τους άξονες διαλόγου:

-Άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών και συντάξεων

-Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)

-Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)

-Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock

-Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους

«Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και καταλήγοντας ξεκαθάρισε:

«Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, πρωτίστως όμως μας απασχολεί προς ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε την λαϊκή ετυμηγορία».

Keywords
Τυχαία Θέματα