Τζάμπα πλάνα θέλει ο ΣΚΑΪ που σύρεται στα δικαστήρια

Οξύνεται η διαμάχη ανάμεσα σε ΣΚΑΪ και Nova καθώς ο σταθμός του Φαλήρου αρνείται να πληρώσει για τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα της Super League τα δικαιώματα, των οποίων έχει την αποκλειστικότητα η συνδρομητική τηλεόραση της Forthnet. Όπως γράφει η εφημερίδα «Το Ποντίκι» Η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή κατά του

ΣΚΑΪ και η δίκη έγινε την περασμένη εβδομάδα βγάζοντας στην επιφάνεια ενδιαφέροντα στοιχεία. Σημειώνεται ότι η Nova είχε ζητήσει και προσωρινή διαταγή για την προβολή των στιγμιότυπων, αλλά το δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημά της.

Σύμμαχος της συνδρομητικής εταιρείας στη δίκη ήταν τουλάχιστον 10 ΠΑΕ του ελληνικού πρωταθλήματος, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν με τους νομικούς τους συμβούλους στη δίκη των στιγμιοτύπων. Η Super Leauge με απόφαση των ομάδων, εκτός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, έχει ταχθεί υπέρ της απαίτησης της Nova, ζητώντας μάλιστα από τον Παναθηναϊκό να μην ταυτίζεται με τα συμφέροντα του ΣΚΑΪ και του Γ. Αλαφούζου. Η συμφωνία της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντική για τις ομάδες του πρωταθλήματος καθώς αποτελεί πλέον τη βασική πηγή των εσόδων τους.

Η Nova ζητά αντίτιμο για την προβολή των στιγμιοτύπων σε δυο αθλητικές εκπομπές του ΣΚΑΪ με το επιχείρημα πως έχει την αποκλειστική διάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και η οποιαδήποτε προβολή στιγμιοτύπων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της. Από τη δική του πλευρά, ο ΣΚΑΪ υποστηρίζει πως, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα αθλητικά γεγονότα μείζονος σημασίας, δεν υποχρεούται να πληρώνει για την προβολή αποσπασμάτων.

Είναι όμως το ελληνικό πρωτάθλημα αθλητικό γεγονός μείζονος σημασίας; Σε αυτό ουσιαστικά το ερώτημα καλείται να απαντήσει το δικαστήριο στο οποίο κατατέθηκαν την περασμένη Τρίτη τα επίσημα υπομνήματα με τις θέσεις των δύο αντίδικων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με βάση τα όσα προβλέπει η Τηλεοπτική Οδηγία, αναφέρεται σε μείζονος σημασίας γεγονότα τα οποία κάθε χώρα - μέλος υποχρεούται να θεσμοθετήσει. Τον κατάλογο αυτόν δεν έφτιαξαν ποτέ οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρέωση της χώρας.

Στη δίκη πάντως για τα στιγμιότυπα αποκαλύφθηκε από τη Nova πως υπάρχει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΣΚΑΪ και από την TEAM, με την οποία ζητείται κατηγορηματικά από τον σταθμό του Φαλήρου να μη μεταδίδει στιγμιότυπα από το UEFA Champions League. Επειδή και για αυτά τα στιγμιότυπα ο ΣΚΑΪ επίσης δεν πληρώνει. Αν και αυτά είναι γεγονότα μείζονος σημασίας… και βλέπουμε λίγο μπαλίτσα!

Keywords
Τυχαία Θέματα