Τζουλιάν Ασάνζ: Πιθανότητα να σταματήσει η δίωξη του δημοσιογράφου

Την εξέταση του αιτήματος της Αυστραλίας ώστε να σταματήσει η δίωξη για κατασκοπεία εις βάρος του δημοσιογράφου Τζουλιάν Ασάνζ, δήλωσε εχθές, Τετάρτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο ιδρυτής των WikiLeaks παραμένει κρατούμενος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 έτη, στην περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αυστραλιανό αίτημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε λακωνικά πως «Το εξετάζουμε».

Τον Φεβρουάριο του 2024 το αυστραλιανό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά να τελειώσει η δικαστική περιπέτεια του Αυστραλού δημοσιογράφου, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι και οι οικείοι του. Στο αυστραλιανό ψήφισμα τάχθηκε υπέρ και ο πρωθυπουργός της χώρας Άντονι Αλμπανέζι. Στην τελευταία δικαστική ακρόαση του Βρετανικού δικαστηρίου δόθηκε η δυνατότητα στον Ασάνζ να συνεχίσει την προσφυγή κατά της έκδοσής του σε νέα πλήρη ακροαματική συνεδρίαση, εκτός αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παράσχουν «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» για το αν μπορεί να επικαλεσθεί την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και για το αν ενδέχεται να απειληθεί με τη θανατική ποινή.

“Promising” signs as President Biden says he is ‘considering’ Australian request to drop Assange prosecution #FreeAssangeNOW pic.twitter.com/UTbRehmvWt

WikiLeaks (@wikileaks) April 10, 2024

Οι κατηγορίες και η φυλάκιση

Πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, στις 11 Απριλίου 2019, συνελήφθη ο δημοσιογράφος και ιδρυτής των WikiLeaks Τζουλιάν Ασάνζ, από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου και είχε ζητήσει άσυλο. Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία για να αποφύγει την πιθανή έκδοσή του στη Σουηδία, όπου και αντιμετώπιζε κατηγορίες περί βιασμού, οι οποίες έχουν αρχειοθετηθεί. Η σύλληψή του αφορούσε τη δίωξη των ΗΠΑ σχετικά με ηλεκτρονική κατασκοπεία και πειρατεία εξαιτίας των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων που είχε δημοσιεύσει για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλαξαν τελείως τη ρητορική που παρουσίαζαν οι αμερικανικές υπηρεσίες σχετικά με τον πόλεμο. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως η δημοσίευση αυτών των στοιχείων έθεσε σε κίνδυνο πολλές ζωές και ζήτησε την έκδοση του δημοσιογράφου, προκειμένου να δικαστεί και να φυλακιστεί στο αμερικανικό έδαφος. Για πολλούς, η δίωξη αυτή αφορά στον αγώνα για την ελευθερία του Τύπου και των δημοσιογράφων, ώστε να μπορούν να υπηρετούν το επάγγελμά τους.

Outside Australia House, London – calls for the immediate release of WikiLeaks publisher Julian Assange #FreeAssangeNOW pic.twitter.com/dryhtWSOfX

WikiLeaks (@wikileaks) April 10, 2024

Πολλές συγκεντρώσεις υποστήριξης στον Ασάνζ

«Κάντε το σωστό, εγκαταλείψτε τη δίωξη», σχολίασε η σύζυγος του Αυστραλού, η Στέλλα Ασάνζ, η οποία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τη χειροτέρευση της σωματικής και ψυχικής κατάστασής του και εκφράζει τον φόβο πως θα αυτοκτονήσει αν εκδοθεί. Χιλιάδες είναι τα άτομα που υποστηρίζουν τον δημοσιογράφο και διαμαρτύρονται για τη σύλληψη και την κράτησή του σε πολλές πόλεις του κόσμου ενώ σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν αρκετές συγκεντρώσεις, λόγω της πέμπτης επετείου από τη σύλληψή του.

Ο νυν αρχισυντάκτης του WikiLeaks, ο Κρίστιν Χράφνσον, αντέδρασε χθες καλώντας να δοθεί «πολιτική λύση», παροτρύνοντας τις αρχές της Αυστραλίας να «συνδέσουν αυτή την υπόθεση με μελλοντικές συμφωνίες» για το εμπόριο και τη διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ. «Πρέπει να δείξουν τόλμη και να πουν ‘δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε αν δεν εγκαταλείψετε τη δίωξη σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ’», εξήγησε ο κ. Χράφνσον στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστήριξης στον ιδρυτή του WikiLeaks στο κέντρο του Λονδίνου.

ΠΗΓΗ: cnn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα