Βασιλιάς Κωνσταντίνος – κηδεία: Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Τατόι

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες στο Τατόι για να ταφεί τη Δευτέρα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στο σημείο, στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου, έχουν ξεκινήσει να εργάζονται ειδικά συνεργεία για να απομακρύνουν τους κορμούς και τα κλαδιά καμένων δέντρων που έχουν μείνει από την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021.

Έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι ο τέως βασιλιάς θα ταφεί τη Δευτέρα ως ιδιώτης, στο κοιμητήριο στο Τατόι, κάτι που ήταν και η επιθυμία του Κωνσταντίνου, στους τάφους της μητέρας του Φρειδερίκης και του πατέρα του, Παύλου.

Τη
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Σύμφωνα με πληροφορίες , η οικογένεια έχει καλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα. Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Βαρθολομαίος έκανε τρισάγιο στη μνήμη του Κωνσταντίνου. Σε περίπτωση που ο Οικουμενικός Πατριάρχης απαντήσει αρνητικά, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνοδεία μητροπολιτών. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος θα χοροστατήσει και στην νεκρώσιμη ακολουθία, στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι, έπειτα από αίτημα της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αρχιεπισκοπή νωρίς το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης υπό την προεδρία του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο μακαριώτατος και οι σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία τους προσκάλεσε στην τέλεση της εξοδίου ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας.

Θα κριθεί από την ιστορία

Το πρωί της Τετάρτης (11/01/2023) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε δήλωσή του αναφορικά με τον θάνατο του τέως Βασιλιά: «Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Τρισάγιο στο Φανάρι τέλεσε ο Βαρθολομαίος

Τρισάγιο στη μνήμη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τον οποίο συνδεόταν με μακροχρόνια προσωπική φιλία, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι. Παρόντες ήταν συνοδικοί πάρεδροι και κληρικοί της πατριαρχικής αυλής. Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε με τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλο, ενώ έστειλε συλλυπητήριο γράμμα στην οικογένειά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα