Βγαίνει μπροστά για το Ασφαλιστικό ο Τσίπρας μετά τις αντιδράσεις- Αναλαμβάνει την υπεράσπιση του εντός και εκτός συνόρων

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού προκαλεί αναβρασμό στην κοινωνία με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπίσει ο ίδιος. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για το Μέγαρο Μαξίμου που επιχειρεί να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα ώστε να αποκρούσει τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης και να εμποδίσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ωφεληθούν πολιτικά από τις αναμενόμενες σφοδρές

κοινωνικές αντιδράσεις.

Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διπλή: από τη μια, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίζει το εσωτερικό μέτωπο, δηλαδή αφενός την κοινωνία, αφετέρου τους ίδιους τους βουλευτές της συμπολίτευσης όταν θα έρθει η ώρα της ψήφισης του Ασφαλιστικού στη Βουλή. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός, όπως φέρεται να έχει εμπιστευθεί σε συνομιλητές του, θεωρεί «αναμενόμενες» ορισμένες αντιρρήσεις εκ μέρους των δανειστών, αφού το κουαρτέτο είχε εκφράσει συγκεκριμένες απόψεις επί του Ασφαλιστικού στους προηγούμενους γύρους συζητήσεων και διαπραγματεύσεων. Άρα, το δεύτερο μέτωπο που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση θα είναι αυτό της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Τα «αγκάθια»

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, αναμένουν αντιδράσεις σε δύο, κυρίως, μέτωπα: θεωρούν ότι οι δανειστές θα θεωρήσουν «υπερβολικά» τα προβλεπόμενα ποσοστά αναπλήρωσης και θα ζητήσουν να μειωθούν και να συνδεθούν με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης, ώστε να υπάρχει κίνητρο για παραμονή στην εργασία. Παράλληλα, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για πιέσεις και σε ό,τι αφορά στο ύψος της εθνικής σύνταξης, αφού οι θεσμοί έχουν ήδη ζητήσει σε προηγούμενες συναντήσεις να συνδεθεί αυτή η σύνταξη με τα χρόνια ασφάλισης, αλλά και με την περιουσία ενός εκάστου του «υποψήφιου» συνταξιούχου.

Συναντήσεις Τσίπρα

Πάντως, με δεδομένο ότι οι κυβερνητικές προτάσεις είναι επώδυνες και προβλέπουν περικοπές και σοβαρές αλλαγές, δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως η συζήτηση με τους δανειστές θα είναι «ευκολότερη απ’ ό,τι περιγράφεται». Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, δεν κρύβουν, τη δυσφορία του πρωθυπουργού για τα δημοσιεύματα που μιλούν για «θρίλερ» της διαπραγμάτευσης, καθώς ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία… απάντηση από τους δανειστές για τις προτάσεις που έχει αποστείλει ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον.

Την ίδια στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας την πολιτική έρημο που καλείται να βαδίσει η κυβέρνηση, αναλαμβάνει την υπεράσπιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μάλιστα, σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει κοινή συνάντηση με τους εργοδοτικούς και τους συνδικαλιστικούς φορείς, σε μία προσπάθεια να τους πείσει για την ανάγκη αύξησης των εισφορών εργοδοτών, αλλά και εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν σήμερα οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ για να ενημερωθούν από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το Ασφαλιστικό. Συν τοις άλλοις, η συναίνεση στο συγκεκριμένο θέμα θεωρείται «απαραίτητη» από το Μαξίμου, καθώς ενστάσεις για την αύξηση των εισφορών αναμένεται να εκφράσουν και οι δανειστές, που θεωρούν το μέτρο «αντιαναπτυξιακό».

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, οι σημερινές συναντήσεις θα είναι μόνο η αρχή, αφού ο πρωθυπουργός θέλει να αναλάβει εκείνος την υποστήριξη του Ασφαλιστικού και της «αναγκαιότητάς» του για να σωθεί η παρτίδα.

«Κυνήγι» από Τσακαλώτο-Κατρούγκαλο

Ταυτόχρονα, το Μαξίμου έχει ήδη λάβει απόφαση να μεταφέρει το Ασφαλιστικό σε Σύνοδο Κορυφής, αλλά όχι «αυτομάτως». Αυτό, δηλαδή, που λένε συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα είναι πως το Ασφαλιστικό θα πέσει στο τραπέζι σε επίπεδο ηγετών μόνο «αν χρειαστεί» -αν, μ’ άλλα λόγια, καταγραφεί αδιέξοδο σε όλες τις άλλες συνομιλίες και σε όλα τα άλλα επίπεδα αυτών.

Τέτοιου τύπου συνομιλίες με ευρωπαίους ομολόγους τους αναμένεται να ξεκινήσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο υπουργός Οικονομικών προγραμματίζει συνάντηση στο Βερολίνο με τον «σκληρό» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού πρώτα θα έχει συνομιλήσει με χώρες-συμμάχους της Ελλάδας: δηλαδή, με τον ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Πάντοαν (8 Ιανουαρίου), τον πορτογάλο Μάριο Σέντενο (9 του μήνα) και τον γάλλο Μισέλ Σαπέν στις 10 Ιανουαρίου. Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντήσει στις 11 Ιανουαρίου στο Ελσίνκι τον Αλεξάντερ Στουμπ και θα κλείσει τον γύρο των συναντήσεών του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ, στην ολλανδική πρωτεύουσα. Σημειωτέον ότι στις 14 Ιανουαρίου συνέρχεται και το πρώτο Eurogroup της χρονιάς και ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να «φτιάξει» θετικό κλίμα για το Ασφαλιστικό, αλλά και την πρώτη αξιολόγηση, που θα οδηγήσει στην ρύθμιση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα