Βήματα για τη γεφύρωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν

Ολοκληρώνεται σήμερα (Παρασκευή) ο δεύτερος γύρος συνομιλιών του Ιράν με τους «Έξι» στη Γενεύη, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην ελβετική πόλη για να πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι άλλαξε το πρόγραμμα της περιοδείας του στο εξωτερικό, ώστε να βρεθεί στη Γενεύη και να συναντηθεί με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ. Σκοπός, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται το Associated Press, είναι να «βοηθήσει

να περιοριστούν οι διαφορές στις διαπραγματεύσεις».

Ακόμη και μία περιορισμένη αρχική «συνεννόηση» μεταξύ των Έξι και της Τεχεράνης θα ήταν υπέρβαση από το πολυετές αδιέξοδο των τελευταίων ετών. Η διεθνής κοινότητα, και οι ΗΠΑ ειδικότερα, επαναλαμβάνουν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τις κυρώσεις εάν η Τεχεράνη δεν υποχωρήσει από το πυρηνικό της πρόγραμμα -την ώρα που το Ιράν έχει αρχίσει να υφίσταται τις συσσωρευμένες επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων.

Ο Αμπάς Αράγκτσι, επικεφαλής της ιρανικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ανέφερε στην ιρανική τηλεόραση μετά τις συζητήσεις της Πέμπτης, πως οι Έξι «είπαν ξεκάθαρα πως αποδέχονται το προτεινόμενο από το Ιράν πλαίσιο».

Ο ίδιος είπε αργότερα στο αμερικανό CNN πως οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο σημείο που είναι πλεόν δυνατόν να «καταρτιστεί ένα προσχέδιο» συμφωνίας για τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα