«Βουτιά» 14-15% στα ενοίκια ακινήτων

Πτώση της τάξεως 14-15% σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώνει πανελλαδική έρευνα με τη συμμετοχή των γραφείων του δικτύου της REMAX για το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Στην πρώτη θέση φιγουράρει η Θεσσαλονίκη, η οποία κινήθηκε από 16 ως 22% κατά μέσο όρο, στη στιγμή που στην Αττική η πτώση έφτασε το 12- 13% και

στην περιφέρεια κυμάνθηκε στο 14- 17%.

Οι τιμές που ισχύουν για την ενοικίασε ακινήτων ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αττική κυμαίνονται κατά μέσον όρο ελάχιστα κάτω των 5 ευρώ έως λίγο πάνω από 7 ευρώ, με κατώτατη τιμή ανά τμ 3 ευρώ στα Καμίνια, Νεάπολη και Εξάρχεια και ανώτατη τα 11 ευρώ στην Εκάλη και το Παλαιό Ψυχικό.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 3,5 έως 5 ευρώ με τις χαμηλότερες να παρατηρούνται στις Δυτικές Συνοικίες (Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Εύοσμος, Κορδελιό, Ηλιούπολη και Πολίχνη) γύρω στα 2 ευρώ και τις υψηλότερες στην Παλιά Παραλία που αγγίζουν τα 10 ευρώ.

Στις επαρχιακές πόλεις οι τιμές κατά μέσον όρο κυμαίνονται από 3 ευρώ έως 4,5 ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία στα 2 ευρώ και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα 7 ευρώ.

Σχετικά με τα ακίνητα που επιλέγονται για ενοικίαση, τα περισσότερα είναι διαμερίσματα, νέα σε ηλικία (νεόδμητα και έως 10- 15 ετών) και αποτελούνται από 2 ή 3 υπνοδωμάτια (εκτός κάποιων περιοχών στα βόρεια προάστια Αττικής όπου ζητούνται μεγαλύτερα).

Το εμβαδόν τους κυμαίνεται σε 70 - 100 τμ (εξαιρούνται οι περιοχές των βορείων προαστίων), ενώ το ύψος του μισθώματος δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ (εκτός κάποιων περιοχών όπου φτάνουν στα 1000 με 1200 ευρώ το ανώτατο).

Ζητούμενα χαρακτηριστικά είναι κατά κύριο λόγο η αυτόνομη θέρμανση, η ηλικία, η θέση και η γενική κατάσταση του ακινήτου, ενώ σε μικρότερο βαθμό, η ύπαρξη τζακιού και η θέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα