Βρείτε συγκάτοικο με ένα κλικ!

Τα έξοδα του σπιτιού τρέχουν και ψάχνετε κάποιον για να τα χωρίσετε στα δύο ή και παραπάνω; Έχετε στο όνομά σας κάποιο διαμέρισμα που θέλετε να διαθέσετε προς ενοικίαση, όμως όσο και αν προσπαθείτε δεν μπορείτε να βρείτε ενοικιαστές; Θέλετε να παραχωρήσετε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας σε κάποιον, ώστε με τον τρόπο αυτό να γλιτώσετε έξοδα; Όποια από τις παραπάνω περιπτώσεις και αν σας εκφράζει, τότε το menoumemazi.gr είναι η λύση στο πρόβλημά σας! Τι είναι το site

αυτό, που εδώ και λίγες ημέρες έκανε την εμφάνισή του; Πρόκειται για μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη πλατφόρμα αναζήτησης… made in Greece, η οποία είναι σχεδιασμένη για την εξεύρεση συγκατοίκου/ενοικιαστή, φέροντας την ίδια στιγμή κοντά άτομα που τα ενώνουν κοινά ενδιαφέροντα. Αν και η ιδέα της e-εύρεσης συγκατοίκου είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, στην Ελλάδα κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα ελέω κρίσης. Η «Αττική free press» συνομίλησε με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του site εύρεσης συγκατοίκου καταγράφοντας τη γνώμη τους.

από τη Σέβη Σαλαγιάννη ([email protected])

«Ψάχνεις σπίτι με συγκάτοικο να μοιραστείς το ενοίκιο και τα υπόλοιπα έξοδα; Έχεις στο διαμέρισμα ένα κενό δωμάτιο και χρειάζεσαι συγκάτοικο; Είσαι ιδιοκτήτης και θέλεις να νοικιάσεις το διαμέρισμά σου σε περισσότερους του ενός ενοίκους; Εάν ανήκεις σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε το menoumemazi.gr είναι αυτό που ψάχνεις!»… Με αυτή την πρόταση περιγράφουν τους σκοπούς της ηλεκτρονικής τους πλατφόρμας και «καλωσορίζουν» τους χρήστες στην ιστοσελίδα τους οι υπεύθυνοι του menoumemazi.gr. Μια έξυπνη ιδέα λοιπόν έκανε πριν λίγο καιρό την εμφάνισή της στο ίντερνετ και αφορά την εξεύρεση του κατάλληλου συγκάτοικου ή ενοικιαστή. Το menoumemazi.gr είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φιλοδοξεί να βοηθήσει τους επισκέπτες της να βρουν εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά συγκάτοικο, δωμάτιο ή ενοικιαστή. Τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος; Ένα κλικ στην ιστοσελίδα του menoumemazi.gr είναι αρκετό, ούτως ώστε ο χρήστης να αποκτήσει το δικό του προφίλ και να αναζητήσει αυτό που ψάχνει.

Ζητείται συγκάτοικος…

Η «Αττική free press» συνομίλησε με την ομάδα του menoumemazi.gr, την οποία και ρώτησε για το ποια είναι η φιλοσοφία και ο σκοπός του site της. «Το menoumemazi.gr είναι το πρώτο social website που προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες του να βρουν τον καταλληλότερο συγκάτοικο σε όλη την Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους και με έναν τρόπο άμεσο και πρακτικό. Παρέχοντας στον χρήστη όλα τα αναγκαία εργαλεία, του επιτρέπει να κάνει αναζήτηση για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αφορούν τον μελλοντικό του συγκάτοικο, όπως το φύλο, η ηλικία, η απασχόληση, η γλώσσα, καθώς και πιο εξεζητημένες πληροφορίες, όπως το κάπνισμα ή η κατοχή κατοικιδίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα.

Μάλιστα, η ομάδα του menoumemazi.gr αναφέρει ότι «δεν λειτουργεί απλώς ως μια απρόσωπη “μηχανή αναζήτησης”, αλλά ως ένα μέσο κοινωνικοποίησης, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους με κοινά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να καταχωρήσουν τα ακίνητά τους για να βρουν κατάλληλους ενοικιαστές». Με άλλα λόγια, το menoumemazi.gr έχει κάτι που θυμίζει έντονα… facebook, καθώς η ηλεκτρονική κοινότητα του site μοιράζεται διάφορα προσωπικά της στοιχεία με σκοπό πάντα την εξεύρεση συγκάτοικου, σπιτιού η ενοικιαστή. Οι δημιουργοί του αναφέρουν ότι «η ιδέα του menoumemazi.gr έρχεται για να φέρει την ιδέα της συγκατοίκησης μέσα στην καθημερινότητά μας και να γίνει το νέο trend». Η κοινότητα αυτή μάλιστα «τσεκάροντας» την ηλεκτρονική πλατφόρμα του site μπορεί να βρει εκτός από τις πληροφορίες που αναζητά σχετικά με τον υποψήφιο συγκάτοικο ή ενοικιαστή, ένα blog με ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την εργασία, συνταγές μαγειρικής, tips για την… «τέχνη της συγκατοίκησης», ενδιαφέρουσες και αστείες φωτογραφίες και όχι μόνο.

Η οικονομική κρίση θέλει τη… συγκατοίκησή της!

Η συγκατοίκηση έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια, καθώς γι’ αυτούς που έχουν δει το εισόδημά τους να περιορίζεται αποτελεί «χείρα βοηθείας». Μια ματιά στις αγγελίες εφημερίδων, σε κολλημένα χαρτάκια στους δρόμους ή στους πίνακες ανακοινώσεων των πανεπιστημίων είναι αρκετή για να καταλάβει εύκολα κάποιος ότι η ιδέα της συστέγασης έχει έρθει στο προσκήνιο, αφού ολοένα και περισσότερα άτομα σκέφτονται να στραφούν προς αυτήν. Η Μαρία αναφέρει επί του θέματος στην «Αττική free press»: «Μέχρι τώρα έμενα με την αδερφή μου και μοιράζαμε τα έξοδα, βοηθούσαν και οι γονείς μας σε αυτά με τον τρόπο τους. Από τον χειμώνα όμως η αδερφή μου σκοπεύει να συγκατοικήσει με τον φίλο της, οπότε θα πρέπει να μείνω μόνη μου, κάτι που με έχει αγχώσει. Το menoumemazi.gr το ανακάλυψα τυχαία από το facebook, μου το έβγαζε στις προτεινόμενες σελίδες. Έκανα log in από περιέργεια, καθώς δεν είχα ακούσει γι’ αυτό ξανά. Η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην από το πόσα άτομα ψάχνουν για συγκάτοικο, δεν το περίμενα ότι είναι τόσοι πολλοί που έχουν την ίδια σκέψη με εμένα».

Στην ερώτηση για το εάν φοβάται να συγκατοικήσει με κάποιον που δεν γνωρίζει απαντάει: «Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο, εννοώ ότι δεν το έχω ξανακούσει, ούτε το έχει κάνει κάποιος γνωστός μου. Θα προτιμούσα της συγκατοίκηση με κάποιον γνωστό ή φίλο μου, αλλά κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση δεν γίνεται. Οπότε γιατί όχι; Καθημερινά τσεκάρω τι παίζει στο site και παρά τους ενδοιασμούς μου νομίζω ότι τελικά θα το κάνω. Άλλωστε κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση παρατήρησα ότι μπορεί για τα ελληνικά δεδομένα να είναι κάτι νέο, όμως στο εξωτερικό είναι κάτι το διαδεδομένο. Υπάρχουν sites, όπως το metroroommates.com ή το roomster.com, τα οποία αριθμούν πολλούς χρήστες, κάτι που σημαίνει ότι γενικά η ιδέα της εύρεσης συγκατοίκου “παίζει” πολύ στο εξωτερικό. Οπότε “γιατί όχι;”, σκέφτομαι».

Παρόμοια γνώμη εκφράζουν και τα άτομα που δημιούργησαν την πλατφόρμα εύρεσης συγκατοίκου, αφού σε σχετική ερώτηση της «Αττικής free press» αναφέρουν ότι «η στέγαση είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο απαιτητικές οικονομικά ανάγκες. Το μοίρασμα των εξόδων μέσω της συγκατοίκησης είναι μια πολύ οικονομική αλλά και ευχάριστη λύση στο στεγαστικό, όχι μόνο για τους φοιτητές, αλλά και για τους νέους που ζουν ακόμα με την οικογένειά τους». Οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι «δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένη αυτή η ιδέα όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οικονομικά οι ενοικιαστές, αλλά και οι ιδιοκτήτες», ενώ προσθέτουν ότι «εδώ ακριβώς έρχεται το menoumemazi.gr, για να βγάλει από τη δύσκολη θέση τόσο τους μεν, όσο και τους δε!».

Τα έως τώρα νούμερα για τους χρήστες πάντως δείχνουν ότι η ιδέα αυτή «αγκαλιάστηκε» με χαρά από τους χρήστες, καθώς παρά το γεγονός ότι μετράει μόνο λίγες ημέρες στον ηλεκτρονικό «αέρα» ήδη έχουν εγγραφεί πάνω από 200 άτομα, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, αριθμός που μέρα με τη μέρα αυξάνεται. Ενθαρρυντικό μάλιστα θεωρείται ότι παρά το γεγονός ότι η e-πλατφόρμα βρίσκεται ακόμη σε… βρεφικό στάδιο ήδη δύο άτομα έχουν βρει μέσω αυτού το… άλλο τους μισό στη συγκατοίκηση, ενώ οι υπεύθυνοι του menoumemazi.gr, αναφέρουν ότι εάν προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία από τους συγκάτοικους, όπως ένας γάμος, «τότε ευχαρίστως θα θέλαμε να το μάθουμε και να το μοιραστούμε».

Τα απαραίτητα βήματα για την εγγραφή στην πλατφόρμα

Ανάμεσα στα διάφορα θετικά της ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας είναι το γεγονός ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο για να γίνει κάποιος χρήστης της, ενώ είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση ή χρέωση. Πρόκειται για μια εύκολη και σύντομη διαδικασία, ενώ οι εμπνευστές του χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «χρειάζεται μόλις δύο λεπτά» για να γίνει κάποιος μέλος της αυξανόμενης αυτής κοινότητας. Από τη στιγμή που ο χρήστης πατήσει το κουμπί για το sing up έχει στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες που παρέχουν οι άλλοι χρήστες και πιθανότατα τον ενδιαφέρουν, καθώς αποκτά έτσι πρόσβαση σε αυτές.

Αφού λοιπόν γίνουν τα αρχικά και προαπαιτούμενα βήματα, οι χρήστες μπορούν να «τσεκάρουν» τα διαθέσιμα δωμάτια, πληροφορίες σχετικά με τους υποψήφιους συγκάτοικους, καθώς και να συγκρίνουν τις τιμές στις υπάρχουσες e-αγγελίες. Στις πληροφορίες που μπορεί να καταχωρίσει κάποιος συγκαταλέγονται ο τομέας απασχόλησής του, το εάν είναι καπνιστής ή όχι, εάν επιτρέπει κατοικίδια στο σπίτι, το εάν έχει παιδιά, το ποσό που είναι διατεθειμένος να δώσει μηνιαίως για τη συγκατοίκηση, το χρονικό διάστημα που σκοπεύει να συγκατοικήσει, καθώς και άλλα προσωπικά στοιχεία, όπως η ηλικία, οι σπουδές κ.τ.λ. Επίσης, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν οι χρήστες να ανεβάσουν φωτογραφίες των δωματίων ή του σπιτιού που διαθέτουν προς ενοικίαση, ούτως ώστε να παρέχουν μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα στους ενδιαφερόμενους συγκάτοικους ή ενοικιαστές. Όσοι θέλουν μπορούν επίσης να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική τους αγγελία συνοδεύοντάς την με φωτογραφία τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο προφίλ στην ηλεκτρονική αυτή κοινότητα.

Στην ερώτηση για το εάν το site αφορά αποκλειστικά και μόνο στη συγκατοίκηση ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλο τρόπο (π.χ. κάποιος που ενδιαφέρεται να νοικιάσει ένα δωμάτιο για λίγες ημέρες λόγω διακοπών), απαντούν οι εμπνευστές του: «Στη φόρμα υποβολής του κάθε υποψήφιου συγκάτοικου, ο καθένας αναφέρει το ελάχιστο χρονικό διάστημα που επιθυμεί να συγκατοικήσει. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για συγκατοίκηση για μικρό χρονικό διάστημα στα πλαίσια διακοπών, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός σκοπός του site».

Όσον αφορά το προφίλ των ατόμων που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το pamemazi.gr, η ομάδα του site αναφέρει ότι δεν έχει γίνει κάποια ολοκληρωμένη προσπάθεια καταγραφής του, καθώς είναι νωρίς ακόμη, όμως τα άτομα που έχουν δείξει προς το παρόν ενδιαφέρον για συγκατοίκηση είναι κυρίως νέοι και νέες έως 35 ετών, ενώ δεν είναι μόνο από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά από διάφορα μέρη της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα