Ξεκινά η πώληση «κόκκινων» δανείων σε εισπρακτικές εταιρείες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έτοιμάζονται να πουλήσουν τα «κόκκινα» (κυρίως καταναλωτικά) δάνεια καθώς και χαρτοφυλάκια πιστωτικών καρτών σε εξειδικευμένες εταιρείες ανάκτησης οφειλών. Σκοπός τους είναι να έχουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα ως προς την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων μέσα στο 2016

Οι πωλήσεις καταναλωτικών δανείων σε τρίτους αποτελούν την πιο επιθετική κίνηση των τραπεζών

για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος. Στην δημιουργία του τελευταίου συνέβαλαν άλλωστε και οι ίδιες οι τράπεζες, αφού αυτές οι ίδιες ενέκριναν προ ετών τα δάνεια που σήμερα τους προκαλούν πρόβλημα.

Το υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων φθάνει τα 25,32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 13,6 δισ. ευρώ, το 54% του συνόλου, βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν ολόκληρα πακέτα μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, τα οποία θα πουλήσουν σε εξειδικευμένες εταιρείες, αξιοποιώντας τις νέες θεσμικές και νομικές δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Σημειωτέον ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι τράπεζες μπορούν να πωλούν σε τρίτους όχι μόνο μη εξυπηρετούμενα αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν διενεργήσει προβλέψεις 10,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 13,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 80% των «κόκκινων». Οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη δημιουργία χαρτοφυλακίων καταναλωτικών δανείων τα οποία έχουν ήδη καλυφθεί σε ποσοστό άνω του 90%, από προβλέψεις και τα οποία θα πωληθούν σε τιμές 5-10% της ονομαστικής τους αξίας σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Έτσι, από τις συναλλαγές οι τράπεζες δεν θα υποστούν ζημία, αντίθετα πιθανότατα θα λογιστικοποιήσουν μικρό κέρδος.

Το άρθρο Ξεκινά η πώληση «κόκκινων» δανείων σε εισπρακτικές εταιρείες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα