Ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική

Στο έλεος της πυρκαγιάς παραδόθηκε για μια ακόμη φορά η Αττική, αποδεικνύοντας πόσο ελλιπή είναι τα αντιπυρικά μέτρα στην περιοχή. Αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το Σάββατο το μεσημέρι από τη Δροσιά Κερατέας και έφτασε ως τα Λεγραινά ήταν να καούν περισσότερα από 30 σπίτια, καθώς και 100.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Δίπλα στην τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και στην απώλεια των περιουσιών των κατοίκων, τρεις πυροσβέστες διακομίστηκαν με εγκαύματα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην προσπάθειά

τους να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά με κίνδυνο τη ζωή τους. Ωστόσο, το θλιβερό «έργο» είχε και τραγική συνέχεια, καθώς σε νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Σαλαμίνα και την Ελευσίνα, αυτή τη φορά, έχασε τη ζωή του ένας 28χρονος πυροσβέστης και τραυματίσθηκαν ελαφρά άλλοι τρεις. Ο άτυχος 28χρονος ήταν ο οδηγός του περιφερειάρχη Αττικής της Πυροσβεστικής Βασίλη Παπαγεωργίου, ο οποίος και συντόνιζε τις δυνάμεις πυρόσβεσης στο Θριάσιο Πεδίο. Ο 28χρονος πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από παθολογικά αίτια.

Η ΓΓΠΠ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου

Πιο συγκεκριμένα, η φωτιά κατέκαιγε επί ώρες, από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, ενώ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις στις περιοχές της Κερατέας, της Π. Φώκαιας, του Λαυρίου και του Σουνίου δυσκόλευαν το έργο της πυροσβεστικής. Στην κυριολεξία η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της, συνεπικουρούμενη από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με τον δήμο Λαυρεωτικής περισσότερα από 30 σπίτια, αποθήκες, ένα ιχθυοτροφείο, αλλά και περίπου 100.000 στρέμματα δασικών, καλλιεργειών και άλλων εκτάσεων τυλίχθηκαν στις φλόγες. Δεν έλειψαν, για άλλη μια φορά, οι εικόνες κατοίκων, σε διάφορα σημεία, με τους κουβάδες και τα λάστιχα στα χέρια να προσπαθούν μαζί με τους πυροσβέστες να περιορίσουν την πύρινη «λαίλαπα». Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει σε ημερήσια βάση, είχε προειδοποιήσει για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην περιοχή το περασμένο Σάββατο, ενώ είχε ενημερώσει και τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Εμπρησμός από αμέλεια και συλλήψεις!

Βέβαια, όπως προέκυψε από τις έρευνες που διενήργησε η Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στη Δροσιά Κερατέας προκλήθηκε από αμέλεια των κατοίκων της περιοχής. Ειδικότερα, για την εν λόγω πυρκαγιά συνελήφθησαν 4 Έλληνες, οι οποίοι εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες και συγκεκριμένα κοπή με τροχό, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί από σπινθήρα η πυρκαγιά. Μάλιστα, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για εμπρησμό από αμέλεια. Να σημειωθεί, πως οι συ

Keywords
Τυχαία Θέματα