ΥΠΑΑΝΥΜΕΔ Επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Η επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κος Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, κο Γιάννη Σγουρό και μέλη της ‘Εκτελεστικής Επιτροπής’ της ΕΝ.Π.Ε..

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε:

-Να συμμετάσχει εκπρόσωπος των Περιφερειών στην προετοιμασία των αλλαγών που αποσκοπούν

στην απλούστευση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων και υλοποίησης των έργων.

-Να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των Περιφερειών στο πλαίσιο τις επικείμενης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, η οποία άλλωστε θα κινηθεί στην κατεύθυνση που είχε συμφωνηθεί ήδη με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. &

-Να συμμετάσχουν οι Περιφέρειες με ιδέες και προτάσεις στη διαβούλευση για τις αλλαγές που θα γίνουν στον επενδυτικό νόμο.

Εν κατακλείδι, τονίστηκε ότι ο ρόλος των ‘περιφερειών’ για την επίτευξη του στόχου επιτάχυνσης της απορρόφησης κονδυλίων είναι κομβικός.

Για τον λόγο αυτόν, ο διάλογος μεταξύ υπουργείου και ‘περιφερειών’ θα είναι συστηματικός και επί μονίμου βάσεως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ‘Εκτελεστικής Επιτροπής’ της ‘Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος’ [ΕΝ.Π.Ε.] μετά από αίτημα του προέδρου της και περιφερειάρχη Αττικής, κου Γιάννη Σγουρού, αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ‘αιρετές περιφέρειες’ και σχετίζονται με τα ‘Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα’ [Π.Ε.Π.].

«Πρόκειται για προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη και επικεντρώνονται στην πολυνομία, την εμπλοκή πληθώρας συναρμοδιοτήτων και την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων καθώς και τις ιδιαίτερα απαιτητικές, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδοτήσεων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη απλούστευσης διαδικασιών που αφορούν στο ΕΣΠΑ και στην επίσπευση των ρυθμών απορρόφησης των ‘Περιφερειακών Προγραμμάτων’.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επιβάλλει βήματα ανάπτυξης και προόδου για τις 13 ‘περιφέρειες’, αποφασίστηκε από κοινού να υπάρξει ένας συστηματικός και δομημένος διάλογος μεταξύ υπουργείου και ΕΝ.Π.Ε., προκειμένου να επιλυθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ‘ένωσης’.

Ο της ΕΝ.Π.Ε., κος Γιάννης Σγουρός, αφού περιέγραψε -με τα πιο μελανά χρώματα- τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι 13 ‘περιφέρειες’ στην υλοποίηση των έργων περί στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και άλλα εμβληματικά έργα, δήλωσε: «Υπήρξε ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με τον υπουργό. Προβάλλαμε όλα τα προβλήματα που μπλοκάρουν την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, το οποίο βρίσκεται σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο. Τα χρήματα είναι διαθέσιμα, κι αν δεν προλάβουμε να τα αξιοποιήσουμε υλοποιώντας έργα χρήσιμα για τους πολίτες, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, δεν θα υπάρξει πρόοδος. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να «τ

Keywords
Τυχαία Θέματα