Υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία ο Φ. Ολάντ

Υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, τάχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την Κυριακή στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνόδου στο Κατάρ της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Γαλλία είναι πολύ δεσμευμένη στο να σχηματίσει η συριακή αντιπολίτευση μια κυβέρνηση ώστε να της δώσει κάθε νομιμότητα και να διασφαλίσει πως πρόκειται πράγματι για

μια δημοκρατική μετάβαση στη Συρία», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά από τη σύντομη επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία.

"Είναι απολύτως απαραίτητο η αντιπολίτευση να (ανα)διαρθρωθεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη στρατιωτική βοήθεια που αναμένουν οι αντάρτες στη Συρία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως «αυτό προϋποθέτει πως θα υπάρχει μια προσωρινή κυβέρνηση (...) ώστε αν παραδοθούν κάποια μέρα όπλα, να είναι σε μια αντιπολίτευση για την οποία κανείς θα ήταν βέβαιος για τη χρήση που θα έκανε αυτών των όπλων».

Ένα από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων με το σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα, ήταν και η επιθυμία της Τεχεράνης «να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», η οποία σύμφωνα με το Φρανσουά Ολάντ εκλαμβάνεται ως «απειλή για όλη την περιοχή και για τον κόσμο».

Το Παρίσι και το Ριάντ «συμφωνούν» για τη σκλήρυνση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν προκειμένου «να το εμποδίσουν να προχωρήσει περισσότερο» το πυρηνικό πρόγραμμά του, ενώ ανακοίνωσαν τη «διαθεσιμότητά τους για διαπραγματεύσεις» προκειμένου να ξεπεραστεί η ανοικτή κρίση από αυτό το θέμα, πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων με το σαουδάραβα βασιλιά για το Λίβανο, που απειλείται από αποσταθεροποίηση λόγω των επιπτώσεων της συριακής κρίσης.

 «Για μία ακόμα φορά προειδοποιήσαμε όλους εκείνους που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα αυτή η οποία έχει ανάγκη να ξαναβρεί την ενότητα μέσω του διαλόγου», είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Σκοπός της σύντομης επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στη Βηρυτό, ήταν όπως δήλωσε και ο ίδιος να «εγκαθιδρύσει προσωπικές σχέσεις» με τον βασιλιά Αμπντάλα, η χώρα του οποίου «είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας».

Στο πλαίσιο αυτό απέδωσε τιμές στο Ριάντ για την πολιτική του στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

«Χαιρετίζω τη στάση της Σαουδικής Αραβίας που αυξάνει τις ποσοστώσεις της στην παραγωγή (του ΟΠΕΚ), κάτι που επιτρέπει τη συγκράτηση των τιμών», δήλωσε, τονίζοντας την επιθυμία του βασιλείου να συμβάλει στην παγκόσμια οικονομική «ανάκαμψη».

Keywords
Τυχαία Θέματα