Υπό καθεστώς εποπτείας οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Λευκός καπνός μετά από 14 ώρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα εντός του 2014.

Στο προοίμιο του χθεσινοβραδινού Ecofin αρκετοί πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ΕΕ είχαν ασκήσει πιέσεις προκειμένου οι υπ. Οικονομικών να καταλήξουν σε απόφαση και η διαμάχη για την τραπεζική ένωση να μην επισκιάσει άλλη μια Σύνοδο Κορυφής.

Ο νέος μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την πρώτη

Μαρτίου του ερχόμενου έτους, φέρεται να διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ. «Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα προς μια τραπεζική ένωση», όπως είπε.

Υπό την εποπτεία της ΕΚΤ θα υπάγονται οι τράπεζες με ενεργητικό άνω των 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο η ΕΚΤ θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και στην εποπτεία των μικρότερων ομίλων και συνεπώς και στις 6.000 τράπεζες του ενιαίου τραπεζικού τομέα.

Αντιδράσεις Μοσκοβισί και Σόιμπλε

Στο προοίμιο του Ecofin Βερολίνο και Παρίσι είχαν καταφέρει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε μια σειρά επίμαχων σημείων. Μεταξύ αυτών ο αριθμός των τραπεζών που υπάγονται στον εποπτικό έλεγχο αλλά και ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ νομισματικής πολιτικής και εποπτείας των τραπεζών εντός της ΕΚΤ.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε που σημείωσε ότι «τηρούμε αυτά στα οποία έχουμε συμφωνήσει».

Για ένα «μήνυμα που απευθύνεται προς όλο τον υπόλοιπο κόσμο» έκανε λόγο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί: «Μπορεί κανείς να εμπιστεύεται την Ευρώπη, μπορεί να εμπιστεύεται την ευρωζώνη».

Πληροφορίες από: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα