Υπό (μνημονιακή) πίεση ο προϋπολογισμός στο δήμο Αμαρουσίου

Κατά πλειοψηφία και με πλήρη διάσταση απόψεων μεταξύ διοίκησης και μειοψηφίας «πέρασαν» από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Προϋπολογισμός και το Ολοληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για το 2014. Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης των παραπάνω θεμάτων δεν έβγαλε καμία νέα είδηση, ωστόσο ανέδειξε την οξύτητα των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου, τα οποία επιδεινώνονται συνεχώς εξαιτίας της

σοβούσας κρίσης.

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του ο Γιάννης Μπεθάνης από την εφημερίδα «Αμαρυσία», η διοίκηση του Δήμου επιχείρησε, τόσο αναφερόμενη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της νέας χρονιάς, όσο και κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, να δώσει μια νότα αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι και τα έργα στην πόλη θα προχωρήσουν και το οικονομικό νοικοκύρεμα θα ολοκληρωθεί.

Επίσης, έσπευσε να δεσμευτεί ότι στόχος της δεν είναι μόνο να καλυτερεύσει τους οικονομικούς δείκτες, αλλά να ενισχύσει και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που, όπως υποστήριξε, ήδη λειτουργεί στην πόλη προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Βέβαια, κι αυτή τη φορά, η διοίκηση του δημάρχου Γιώργου Πατούλη δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί σε «αμαρτίες του παρελθόντος», προκειμένου να αιτιολογήσει τη δεινή θέση του δημοτικού ταμείου, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό,τα δηκτικά σχόλια από τα έδρανα της μειοψηφίας.

«Ευχολόγια»

Από την πλευρά της μειοψηφίας, το Τεχνικό Πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε ως «ευχολόγιο», στηριγμένο κυρίως σε «έργα βιτρίνας» και «κωδικούς του ενός ευρώ». Αντίστοιχα αρνητικά ήταν τα σχόλια και για τον Προϋπολογισμό του 2014, που συνοδεύτηκαν από χαρακτηρισμούς του τύπου «πλασματικός», «φορομπηχτικός», «εναρμονισμένος με τις επιταγές της κυβέρνησης και της τρόικας».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και στο «κουτσούρεμα» των πόρων από τηνκεντρική εξουσία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη μειοψηφία να κατηγορεί τη διοίκηση ότι δεν κάνει τίποτε για να βελτιωθεί η συγκεκριμένη κατάσταση.

Η όλη συζήτηση έφερε, για άλλη μια φορά, σε έντονη αντιπαράθεση τον δήμαρχο με τον επικεφαλής της παράταξης ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Δάμωνα Κλαπάκη, ιδιαίτερα μετά την αναφορά του τελευταίου ότι «ο Δήμος θα έπρεπε κανονικά να έχει κλείσει».

«Πρώιμα» στοιχεία

Σε πιο... τεχνοκρατικό επίπεδο, ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών τουΔήμου Αμαρουσίου Σωτήρης Φιλιππόπουλος επιχείρησε να δώσει μία όσο τοδυνατόν συνολικότερη εικόνα του Προϋπολογισμού για το 2014, αφήνοντας ωστόσο σαφώς να φανεί ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση των αριθμών μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου.

Εξάλλου, όπως ο ίδιος επισήμανε, καθότι οι υπολογισμοί έχουν γίνει με στοιχείαμέχρι το τέλος του περασμένου Ιουλίου, η πραγματική οικονομική εικόνα του Δήμου θα ξεκαθαρίσει περί τον επόμενο Ιανουάριο, οπότε και θα μπορέσουν να γίνουν και εγκυρότερες προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Keywords
Τυχαία Θέματα