Ζαντιώτης – Βούπερταλ – αιτία θανάτου: Για έμφραγμα λέει η έκθεση του ιατροδικαστή

Στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έφερε ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Τόμας Κουτσάτι την υπόθεση του μυστηριώδους θανάτου του Γιώργου Ζαντιώτη στο Βούπερταλ. Ο  κ. Κουτσάτι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Χέρμπερτ Ρόιλ, να δώσει περισσότερες πληροφορίες, όπως: Τι ακριβώς έγινε και η σύλληψη κατέληξε στον θάνατο του συλληφθέντος στα κρατητήρια της αστυνομίας, αλλά και γιατί το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε

το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, πέντε ημέρες μετά τον θάνατό του. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Ρόιλ υπογράμμισε ότι, «σύμφωνα τουλάχιστον με την ιατροδικαστική έκθεση, η άσκηση βίας δεν μπορεί να είναι η αιτία του θανάτου του». Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Βούπερταλ, Βολφ-Τίλμαν Μπάουμερτ, ο Ζαντιώτης δεν έφερε τραύματα, ούτε άνοιξαν ράμματα από προηγούμενη εγχείρηση κοιλίας (σ.σ. είχε κάνει επέμβαση, για να βάλει δαχτυλίδι στο στομάχι).

Ως αιτία θανάτου αναφέρεται το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αν και, όπως τόνισε ο κ. Μπάουμερτ, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί σε κάποιον, όταν έχει ήδη πεθάνει. Η ίδια έκθεση έδειξε ότι ο 25χρονος έπασχε από μεγαλοκαρδία. «Γνωρίζουμε επίσης από άλλη ιατρική εξέταση ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση γιατρού λόγω καρδιακών προβλημάτων» λέει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας. «Εκείνο που μας είπε η αδελφή του, ήταν ότι εκείνο το βράδυ ο αδελφός της πήρε LSD. Κι αν δει κανείς την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά του το επόμενο πρωί, όχι μόνο κατά της αδελφής του, αλλά και της αστυνομίας, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι έδρασε υπό την επήρεια ναρκωτικών και πιθανότατα η δηλητηρίαση από τις ουσίες να οδήγησε στο έμφραγμα».

Γιατί να του πάρουν αίμα;

Ένα άλλο σημείο που δημιουργεί ερωτήματα, είναι γιατί -όταν στη συνέχεια οδηγήθηκε με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα και είχε πλέον ηρεμήσει- του πήραν αίμα, με αποτέλεσμα να αντιδράσει και πάλι με βία, να κλωτσά και να προσπαθεί να δαγκώσει μια αστυνομικό. Ήταν πράγματι τόσο απαραίτητο να γίνει η αιμοληψία εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, να χάσει τις αισθήσεις του και να πεθάνει;

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρηνανίας-Βεστφαλίας απάντησε: «Πρόκειται για καθιερωμένη εξέταση που ισχύει σε ολόκληρη τη Γερμανία. Δεν ήσασταν μπροστά στην αιμοληψία, ούτε κι εγώ, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε» και συνέχισε, λέγοντας ότι «δεν ξέρουμε αν και γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι. Αλλά τα δεδομένα είναι σαφή, ο άνδρας ήταν βίαιος, αντιστάθηκε, έπρεπε να συλληφθεί, και με τη λήψη αίματος έπρεπε να βρεθεί εάν πήρε ναρκωτικά, αλκοόλ, ποια ήταν η αιτία. Την αιμοληψία δεν έκανε ένας οποιοσδήποτε αστυνομικός, αλλά ένας γιατρός».

Γιατί δεν εκδόθηκε Δελτίο Τύπου

Ένα ακόμη ερώτημα είναι γιατί η Εισαγγελία του Βούπερταλ δεν εξέδωσε δελτίο Τύπου, ως είθισται, την ημέρα που ο Έλληνας κατέληξε στο κρατητήριο της αστυνομίας. Ήθελε άραγε κάτι να αποσιωπήσει; «Την αρμοδιότητα έχει η Εισαγγελία, και η Εισαγγελία αποφάσισε αν θα το δημοσιοποιήσει ή όχι, και πότε θα το κάνει» είπε o Ρόιλ. «Νομίζω ότι σε αυτήν την περίπτωση ήθελε να προστατεύσει την οικογένεια, αλλά δεν το ξέρω». Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Βούπερταλ, Βολφ-Τίλμαν Μπάουμερτ, επιβεβαίωσε ότι την απόφαση μη δημοσιοποίησης την πήρε ο ίδιος:

«Μπορώ και να σας το αιτιολογήσω. Έχουμε έναν 25χρονο άνδρα που δεν ήταν σεσημασμένος, αλλά έκανε ένα μεγάλο λάθος υπό την επήρεια ναρκωτικών. Μεταμορφώθηκε σε άλλον άνθρωπο και έκανε πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ. Επιτέθηκε πρώτα στην αδελφή του, μετά στους αστυνομικούς, συμπεριφέρθηκε πολύ άσχημα και στο τέλος έχασε τη ζωή του. Μια τραγική αλληλουχία γεγονότων. Χωρίς να φταίει άλλος, εκτός από αυτόν που του έδωσε ναρκωτικά, τον οποίο και αναζητούμε. Και σεβάστηκα την οικογένεια». Ο προϊστάμενος πρόσθεσε: «Αλλά, όταν βγήκε το γεγονός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις πιο απίθανες εκδοχές για τον θάνατό του, αποφάσισα να το δημοσιοποιήσω, διότι δεν θα μπορούσα να προστατέψω πια την οικογένεια του νεαρού από τη δημόσια συζήτηση του τι έγινε».

Keywords
Τυχαία Θέματα