2.000 επιχειρηματίες στα «δίχτυα» των αδίστακτων τοκογλύφων

Με την αυτοκτονία επιχειρηματία τον περασμένο Ιούνιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνδέει η ασφάλεια τη δράση των οργανώσεων τοκογλυφίας και εκβίασης που εξαρθρώθηκαν το περασμένο διήμερο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αυτόχειρας είχε δανειστεί 550.000 ευρώ με τοκογλυφικούς όρους από τους εγκεφάλους των δύο εκ των τεσσάρων οργανώσεων, χρήματα που δεν είχε αποπληρώσει. Η αστυνομία εξετάζει και μια απόπειρα αυτοκτονίας τον περασμένο Οκτώβριο
που σχετίζεται με ένα αυτά τα κυκλώματα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι τουλάχιστον 2.000 επιχειρηματίες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Σέρρες είχαν πέσει θύματα των κυκλωμάτων. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία που είχε δανειστεί 450.000 ευρώ με τόκο 10% το μήνα.

Η αρχή του τέλους για το κύκλωμα άρχισε στα τέλη Μαΐου, όταν έγιναν επώνυμες καταγγελίες από τρεις πολίτες. Σύμφωνα με τις αρχές, έγινε αγώνας προκειμένου να πειστούν τα θύματα να καταθέσουν, καθώς το κύκλωμα εκβίαζε και προκαλούσε σωματικές βλάβες στα θύματά του για να πετύχει τους σκοπούς του.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, πενήντα τρία (53) συνολικά άτομα, εκ των οποίων (5) αρχηγικά στελέχη και (48) κύρια και περιφερειακά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη και πρώην τραπεζικό στέλεχος, τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι, εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, δημοσιογράφος, ιατρός, ένας υπάλληλος Π.Α.Ε και ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Οι έρευνες από τις αρχές συνεχίζονται.

Τα συγχαρητήριά του στις δυνάμεις ασφαλείας της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας

1η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε και δραστηριοποιούταν τουλάχιστον από τα τέλη του 2003, με την καθοδήγηση και εποπτεία 58χρονου ημεδαπού επιχειρηματία. Κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαίνονταν μεταξύ 5% ως 15% μηνιαίως.

Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων ένα ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ένα απότακτο αστυνομικό, ένα δημοσιογράφο και δύο τραπεζικά στελέχη. Άλλα από τα μέλη, μέσω εκβιασμών, επέβλεπαν την τήρηση των συμφωνηθέντων και τη διαδικασία είσπραξης των ποσών, ενώ άλλα παρείχαν στην οργάνωση ουσιώδεις οικονομικές και άλλης φύσης πληροφορίες.

Υπολογίζεται ότι το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ο.Π.Α.Π, κατά το διάστημα 2005-2010, ο αρχηγός της οργάνωσης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.<
Keywords
Τυχαία Θέματα