AΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΑ CDS...

Ναι μεν δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός το εθελοντικό κούρεμα, αλλά στο μέλλον το πιθανότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου καθώς η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης. Τί θα γίνει; Με άλλοθι πως δεν επετεύχθει υψηλή συμμετοχή στο PSI η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες ευθύνες. Επομένως όσοι επένδυσαν στα ασφάλιστρα κινδύνου,
όπως ερευνάται για τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού, θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω...

Αρνητική ήταν, την Πέμπτη, η απάντηση της Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) στα δύο ερωτήματα που είχαν τεθεί για το αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το πρώτο ερώτημα έθετε το ζήτημα της ρήτρας συλλογικής δράσης και αν η αναδρομική εισαγωγή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνιστά πιστωτικό γεγονός (Restructuring Credit Event).

Η απάντηση ήταν αρνητική. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Σε αυτό το ερώτημα γινόταν αναφορά και στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (ύψους 56,5 δισ. ευρώ) με νέα ομόλογα πριν την εισαγωγή της νομοθεσίας για τις ρήτρες (CACs).

Όπως είναι γνωστό, η ΕΚΤ εξαιρέθηκε από το «κούρεμα», ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΤΕπ είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε το αν η συμφωνία της κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους (το PSI) συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Και εδώ η απάντηση ήταν αρνητική και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα