Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση ακινήτων της Εκκλησίας

Πριν εκπνεύσει το 2012, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Εκκλησίας να παραχωρήσει εκτάσεις σε όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην...
αγροκτηνοτροφική παραγωγή.

Με διάταξη, που περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, διευκολύνεται η παραχώρηση των εκκλησιαστικών ακινήτων, αλλά και η επενδυτική αξιοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, ακίνητα στα οποία η Εκκλησία, οι Μητροπόλεις και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και φορείς διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα, νοούνται ως ιδιωτικά. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα
στην Εκκλησία να κάνει χρήση του θεσμικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων και κατ΄επέκταση των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων.

Με άλλα λόγια, η Εκκλησία θα μπορεί να προκηρύσσει διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των ακινήτων της, να προχωρεί στην υλοποίηση επενδύσεων (π.χ. ΑΠΕ) και να παραχωρεί εκτάσεις γης με στόχο την αγροκτηνοτροφική ανάπτυξή τους.

Η Εκκλησία διαθέτει τουλάχιστον 500 χιλιάδες στρέμματα οικοπεδικών εκτάσεων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι δεσμευμένο από το Δημόσιο και ουσιαστικά παραμένει αναξιοποίητο.

capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα