Αντ. Σαμαράς: Το 2014 θα είναι έτος εξόδου από την κρίση



(σ.σ το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;)

Από factorx

Η ελληνική προεδρία της ΕΕ ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, με την χώρα μας να έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς,...τονίζοντας ότι μετά από εξαετή ύφεση, το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης.

Αν η Ελλάδα
εξακολουθούσε να είναι «με την πλάτη στον τοίχο», δεν θα ασκούσε μια αποτελεσματική προεδρία. Η χώρα μας έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, η φωνή της ακούγεται και αυτό οφείλεται στον ελληνικό λαό, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς που παρουσίασε στους ομολόγους του τις προτεραιότητες της χώρας μας για την προεδρία της ΕΕ κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής για το 2014 που σηματοδοτεί και την ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα. «Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία μας. Όλα αυτά έγιναν με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, το 2014 θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση, θα είναι μία καλύτερη χρονιά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη είπε ότι το 2014 θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των αδικιών.

Όπως σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μερικά από τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής, ήταν η κοινή πολιτική άμυνα, η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και η τραπεζική ένωση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι συντελείται στροφή από το δόγμα της λιτότητας σε μια Ευρώπη της ανάπτυξης.
Συζητήσαμε για μια νέα διευρυμένη έννοια ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, ώστε να περιλαμβάνει και τις σύγχρονες προκλήσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των αποφάσεων είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και των τεχνολογιών αιχμής, καθώς και η ανάπτυξη στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων.
«Η αμυντική τεχνολογία αποτελεί προτεραιότητα ειδικά στις μικρομεσαίες αμυντικές βιομηχανίες, αυτό ανοίγει διόδους ευκαιριών για την Ελλάδα, ειδικά με τη διάσωση των ΕΑΣ».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Α. Σαμαράς στις αποφάσεις για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στο γεγονός ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για συντονισμένη, αποφασιστική δράση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Γι’ αυτό, όπως είπε, συμφωνήθηκε συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών που περιλαμβάνει τον συντονισμό στην πληροφόρηση, την ανάμειξη των χωρών προέλευσης των λαθρομεταναστών, στην επιτήρηση των συνόρων σε συνεργασία με την Frontex, καθώς και τη λήψη μέτρων εναντίον των δικτύων δουλεμπορίας.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της δουλεμπορίας λέγοντας πως πρόκειται για «κατάπτυστη και χυδαία ενέργεια», προσθέτοντας πως μετά τη σύνοδο αναγνωρίστηκε – για πρώτη φορά – επίσημα πως υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης σε όλα τα κράτη – μέλη που υφίστανται την πίεση των κυμάτων λαθρομεταναστών.Οι τέσσερις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι:

η θαλάσσια πολιτική και η ΑΟΖ

η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

ο ενιαίος μηχανισμός επιτήρησης των τραπεζών

η οικονομική ανάκαμψη

Ο Αντ.Σαμαράς επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση, αλλά και μια καλύτερη χρονιά για την ΕΕ στο σύνολό της. Τόνισε ακόμη ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων από την ΕΤΕπ και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ βρέθηκε επίσης στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.
Keywords
Τυχαία Θέματα