Χάνουν όλο το κεφάλαιό τους Έλληνες ομολογιούχοι

Σημαντικές ζημιές, δηλαδή το 100% του κεφαλαίου τους, εμφανίζονται να έχουν υποστεί Έλληνες ομολογιούχοι της ολλανδικής τράπεζας SNS Reaal η οποία κρατικοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου σε μια υπόθεση με πολλές προεκτάσεις για την Ελλάδα.
Το θέμα φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Νew York Times,
σύμφωνα με τους οποίους μάλιστα τα....
επίμαχα ομόλογα «διατέθηκαν στην Ελλάδα από την HSBC σε ένα ευρύ κοινό ιδιωτών επενδυτών που περιλαμβάνει από ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και καθηγητές πανεπιστημίου έως στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών».
Οι ζημίες προήλθαν από την απόφαση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών -και πλέον νέου επικεφαλής του Eurogroup- Jeroen Dijsselbloem, να διαγραφούν οι υποχρεώσεις της τράπεζας έναντι των μη εξασφαλισμένων ομολογιούχων (junior bondholders).
Ποιοι ζημιώνονται
Η συνολική αξία των εν λόγω ομολόγων που εμφανίστηκαν ως ελκυστικά στους Έλληνες και, βέβαια, τους Ολλανδούς και άλλους διεθνείς επενδυτές που τοποθετήθηκαν εξαιτίας του κουπονιού της τάξης του 6% που έφεραν, ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ.
Το σύνολο του ομολογιακού αυτού χρέους της ολλανδικής κρατικής πλέον τράπεζας διαγράφηκε στα πλαίσια της -άνευ προηγουμένου στην πενταετή ιστορία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, όπως σημειώνουν οι NYΤ- στρατηγικής που εφάρμοσε για την διάσωσή της, ο μόλις δύο μήνες στη θέση του 46χρονος υπουργός οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem.
Το ρίσκο
Η SNS Reaal κατέρρευσε υπό το βάρος προβληματικών χρηματοδοτήσεων στο επαγγελτικό real estate της χώρας. Η Ολλανδία, παρά το πολύ καλύτερο έναντι πολλών χωρών της ευρωζώνης δημοσιονομικό και αναπτυξιακό προφίλ της, αντιμετωπίζει θέμα με την αγορά ακινήτων και ειδικότερα κλάδους όπως των γραφείων, όπου το 14% της διαθέσιμης επιφανείας παραμένει αμίσθωτο.
Είναι οι ζημίες από τις χρηματοδοτήσεις αυτές που την οδήγησαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και έφεραν την κρατικοποίηση της 1η Φεβρουαρίου. Όμως, σύμφωνα πάντα με τους New York Times, πολλοί μικροεπενδυτές που επέλεξαν να τοποθετηθούν σε αυτά τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα δεν αντιληφθήκαν τους κινδύνους.
Οι Έλληνες ομολογιούχοι
Ειδικά για την ελληνική περίπτωση -όπου παράγοντες της αγοράς οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τέτοια στοιχεία εκτιμούν ότι μπορεί να αφορά κεφάλαια που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5 εκατομμυρίων ευρώ- η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει μάλιστα, ότι κάποιοι επενδυτές ενδέχεται να στραφούν δικαστικά, με αγωγές, εναντίον της ελληνικής μονάδας της HSBC η οποία και διέθεσε τα συγκεκριμένα τραπεζικά ομόλογα στο ευρύ κοινό. Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα το εάν άλλες τράπεζες διέθεσαν στην Ελλάδα ομόλογα της SNS Reaal.
Τι απαντά η HSBC Ελλάδος
Το Capital.gr επικοινώνησε με την HSBC Ελλάδος προκειμένου να εξακριβώσει περεταίρω τις λεπτομέρειες της όλης υπόθεσης. Η τράπεζα δήλωσε όμως πως «η HSBC δεν σχολιάζει θέματα πελατών της» ενώ αναφορικά με του ισχυρισμούς που αναφέρονται στο δημοσίευμα των NYT σύμφωνα με τους οποίους τα εν λόγω ομόλογα παρουσιάσθηκαν ως «ασφαλή» τονίζει πως «η HSBC διαθέτει ομόλογα τα οποία αγοράζονται κατ’ εντολή του πελάτη».
Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική;
Αυτό που είναι σαφές είναι πως ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, ο καθ’ ύλη δηλαδή πλέον αρμόδιος της Ε.Ε. για τις διασώσεις των υπερχρεωμένων χωρών και τραπεζών, εμφανίζεται αναφανδόν υπέρμαχος της στρατηγικής που εμπλέκει στις τραπεζικές διασώσεις τους μικρομετόχους και τους μικρο-ομολογιούχους, (τουλάχιστον αυτούς με χρεόγραφα μειωμένης ή ανύπαρκτης εξασφάλισης αφού στην εν λόγω περίπτωση δεν διέγραψε και τις υποχρεώσεις προς τους senior bondholders).
Κάτι που ενδέχεται, όπως αναφέρουν οικονομικοί παρατηρητές, να γίνεται ολοένα και συχνότερα πλέον και αφορά σε μεγάλο βαθμό τους κατόχους επιχειρηματικών ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης.
«Bail in»

Πρόκειται για την ολοένα και ποιο γνωστή πλέον συζήτηση περί «bail in» σε αντιδιαστολή με τη γνωστή έκφραση «bail out» με τη διαφορά μεταξύ των δύο όρων να εντοπίζεται, στην πρώτη περίπτωση, στην επιβάρυνση των επενδυτών και των καταθετών έναντι της επιβάρυνσης του δημοσίου προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση των φορολογουμένων, στη δεύτερη.
capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα