Δεν θα συμμετέχουν συνδικαλιστές στα Πειθαρχικά συμβούλια. Αλλάζει το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

Σημαντικές αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, επιφέρει το σχέδιο νόμου του υπουργου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Δ. Ρέππα, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Μεταξύ των βασικών ρυθμίσεων είναι η αλλαγή στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων (συμμετέχουν δύο δικαστικοί λειτουργοί, τρεις διευθυντές καιδεν συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων).

Προβλέπεται επίσης, μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής αναλόγως των πειθαρχικών παραπτωμάτων αντιστοίχως από δύο σε πέντε χρόνια, από πέντε
σε επτά χρόνια και σε 10 χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα, όπως, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά.

Προβλέπονται πρόστιμα που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τις 100.000
Μάλιστα, οικονομική κύρωση μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου. Αυτή η ταυτόχρονη επιβολή των δύο ποινών, πειθαρχικών και οικονομικών, δεν προβλέπεται μέχρι τώρα. Για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την ημερομηνία που η υπηρεσία έλαβε γνώση του παραπτώματος.

Όσον αφορά στο χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών, στο υφιστάμενο πειθαρχικό πλαίσιο δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Τώρα προβλέπεται η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης σε ένα μήνα, της ΕΔΕ σε δύο μήνες. Βεβαίως μπορεί με τεκμηριωμένο αίτημα να ζητηθεί και να χορηγείται παράταση χρόνου ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας. Τα πειθαρχικά συμβούλια πρέπει να ολοκληρώνουν το έργο τους σε εύλογο χρόνο. Είναι φανερό ότι η εκκρεμότητα που παρατηρείται σήμερα στη διεκπεραίωση πολλών υποθέσεων, πέραν του ότι παρατείνει την αβεβαιότητα, επιβαρύνει συνολικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Εκσυγχρονίζονται ακόμα διατάξεις για την αυτοδίκαιη αργία, με τη μείωση των αποδοχών, στην οποία τίθενται υπάλληλοι μέχρι να αποφανθούν τα Δικαστήρια. Ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται στις περιπτώσεις τέλεσης ποινικού αδικήματος με έντονη κοινωνική απαξία. Τέτοια αδικήματα ή παραπτώματα είναι η δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα