Ελ. Βενιζέλος: Πτώση στην επιβατική κίνηση και τον Ιούλιο-Έρχεται μείωση χρεώσεων

Ελαφρώς μειωμένη (-3,1%) ήταν η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας (ΔΑΑ) τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.
Αν και τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τον Αύγουστο, σε μια χρονιά που η τουριστική κίνηση προς τη χώρα αναμένεται ότι θα σπάσει όλα τα ρεκόρ, το αεροδρόμιο της Αθήνας δεν κατάφερε να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο.

Ειδικότερα τον Ιούλιο μέσω του ΔΑΑ ταξίδεψαν 1,45 εκατομμύρια
επιβάτες, αριθμός μικρότερος κατά 50.000 επιβάτες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012.

Μειωμένες ήταν οι επιδόσεις τόσο για την εσωτερική (– 4,1%), όσο και για την εξωτερική (– 2,7%) κίνηση. Από την αρχή του χρόνου η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κινείται πτωτικά καταγράφοντας απώλειες 5,6%, οι οποίες επιμερίζονται σε εσωτερική και διεθνή κίνηση.

Μοναδική εξαίρεση ο Μάιος, οπότε και καταγράφηκε θετικό πρόσημο στην κίνηση. Ωστόσο η άνοδος αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική, καθώς ο Μάιος του 2012 ήταν εξαιρετικά δύσκολος λόγω της πολιτικής αστάθειας που χαρακτήριζε εκείνη την περίοδο την Ελλάδα.
Μειωμένες κατά 10,8% και οι πτήσεις

Σε ότι αφορά τον αριθμό των πτήσεων από την αρχή του χρόνου αυτές εμφανίζονται μειωμένες κατά 10,8%, καθώς από 90,3 χιλιάδες στο επτάμηνο πέρυσι, φέτος στο ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν σε 80,5 χιλιάδες.

Οι επιδόσεις αυτές προβληματίζουν, καθώς πρόκειται για μια πτώση που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν μια πενταετία και δείχνουν ότι η Ελληνική πρωτεύουσα αδυνατεί να ανακάμψει ως τουριστικός προορισμός σε μια στιγμή που οι επιδόσεις συνολικά του ελληνικού τουρισμού πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Μικρή αύξηση του αριθμού ξένων επισκεπτών

Ωστόσο από την πλευρά της εταιρείας του Αερολιμένα αξιολογείται θετικά το γεγονός ότι φέτος τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση κατά 5% του αριθμού των ξένων επισκεπτών. Μάλιστα γίνεται λόγος για συνεχιζόμενη σταδιακή ανάκαμψη της εισερχόμενης κίνησης των κατοίκων εξωτερικού η οποία, σημειώνεται, αντανακλάται και στις εντυπωσιακά υψηλές πληρότητες των διεθνών πτήσεων, που βρίσκονται στο επίπεδο του 82%.

Το στοιχείο αυτό είναι, βεβαίως, ενθαρρυντικό, ωστόσο γεγονός είναι ότι πλέον η Αθήνα έχει χάσει σημαντικό μέρος της ελκυστικότητας της ως προορισμός και δυσκολεύεται να προσελκύσει επισκέπτες και συνακόλουθα αεροπορικές εταιρείες. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι εταιρείες που τα τελευταία χρόνια μείωσαν την παρουσία τους ή αποσύρθηκαν εντελώς από την ελληνική αγορά.
Εκρηκτικό το μείγμα οικονομικής κρίσης και κόστους αεροδρομίου

Η βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας, την οποία επικαλείται και η διοίκηση του Αερολιμένα για τις μειωμένες επιδόσεις, είναι σαφώς η μία εξήγηση, καθώς οι Έλληνες προχώρησαν σε δραστική περικοπή των εξόδων για ταξίδια. Ωστόσο γεγονός είναι ότι το δικό του, σημαντικό ρόλο, έχει και το κόστος του αεροδρομίου το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά της διοίκησης καταβάλλεται προσπάθεια προσέλκυσης κίνησης μέσω του προγράμματος στοχευμένων κινήτρων, ωστόσο η απόδοση σίγουρα δεν είναι αυτή που και η ίδια η εταιρεία θα ήθελε. Πιο ευέλικτη εμπορική πολιτική, λένε, θα μπορέσει να υιοθετηθεί μόνο μετά την επαναδιαπραγμάτευση και την χρονική επέκταση της σύμβασης, καθώς στα υφιστάμενα πλαίσια θεωρείται δύσκολο να υπάρξει ουσιώδης αλλαγή.
Μείωση χρεώσεων για προσέλκυση νέων εταιρειών

Για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, 2013 – 2014 ο ΔΑΑ θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες εταιρείες εκπτώσεις από 30% έως 77% επί των χρεώσεων του αεροδρομίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα. Επρόκειτο για την απάντηση της εταιρείας του αερολιμένα στον «καυγά» που προκάλεσε η ιρλανδική Ryanair, η οποία ζητά πλήρη διαφοροποίηση της εμπορικής πολιτικής του αεροδρομίου της Αθήνας προκειμένου να επεκτείνει την δραστηριότητά της και στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον ΔΑΑ κάθε εταιρεία μεταξύ αυτών και η Ryanair μπορεί να αξιοποιήσει τα νέα κίνητρα που προσφέρει ο ΔΑΑ για την ανάπτυξή της από το αεροδρόμιο της Αθήνας και ειδικότερα το κίνητρο νέων αγορών (το οποίο παρέχει 77% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου) και το κίνητρο ανάπτυξης δρομολογίων εσωτερικού (το οποίο παρέχει έως και 34% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου).

Τα ακριβή κίνητρα πρόκειται να ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί το θέμα της προσφερόμενης έκπτωσης για τους μετεπιβιβαζόμενους ταξιδιώτες που παραμένει ακόμη ανοικτό.

Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι για την ανάκαμψη της πρωτεύουσας ως τουριστικού προορισμού απαραίτητο είναι να υπάρξει αλλαγή στάσης και από την πλευρά του Δημοσίου καθώς, όπως σημειώνει η ο ΔΑΑ, το αεροπορικό κόστος επιβαρύνεται από το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων («Σπατόσημο»), όπως και το Τέλος Τερματικής Περιοχής που εισπράττονται από το Δημόσιο.
euro2day.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα