ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΠΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το κύμα της νόσου που ολοένα δυναμώνει στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μέχρι...

τώρα το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την εφετινή περίοδο επιτήρησης της γρίπης -άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάιο- καταγράφηκε μόνο ένα σοβαρό κρούσμα της γρίπης, το οποίο χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας νοσοκομείου.
Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος ασθενούς λόγω επιπλοκών από τη γρίπη -επρόκειτο για ασθενή που ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς έπασχε από χρόνια σοβαρά νοσήματα. Αντίθετα, στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ιταλία η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 135 βαριά περιστατικά της νόσου, εκ των οποίων ένα ήταν θανατηφόρο (επρόκειτο για ασθενή στη Γαλλία). Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Μάλιστα, η χαμηλή ταχύτητα με την οποία κινείται ακόμη το κύμα της γρίπης προς τα Βαλκάνια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη δίνει το περιθώριο στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα να θωρακιστούν στη χώρα έναντι των ιών της γρίπης.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα