Επίθεση Καρχιμάκη στους δελφίνους

"Πριν από δύο χρόνια, ξεκινήσαμε ένα δύσκολο, επίμονο, σκληρό, καθημερινό αγώνα για τη σωτηρία και την αλλαγή της χώρας. Κερδίσαμε και χάσαμε μάχες. Απέναντι στη μέχρι σήμερα πορεία μας οφείλουμε να σταθούμε κριτικά. Αλλά και δίκαια. Να βάλουμε στη ζυγαριά όχι μόνο αυτά που δεν πετύχαμε αλλά και αυτά που πετύχαμε. Τις μεγάλες τομές που δρομολογήσαμε και δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες" είπε ο Καρχιμάκης στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ο
συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού συνέχισε λέγοντας: Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αφετηρία μας. Ήταν το χείλος του γκρεμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει τη μάχη για την επιβίωση της, στηριζόμενη στα αποτελέσματα της δικής μας προσπάθειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή κυβέρνηση που έχει αναλάβει την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που εμείς πετύχαμε, είναι αποτέλεσμα των καθοριστικών πρωτοβουλιών του Γιώργου Παπανδρέου.

Καλούμαστε σήμερα να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα μας. Να χαράξουμε μια πορεία που θα διασφαλίζει την ενότητα της παράταξης μας. Να αποσαφηνίσουμε το πολιτικό και ιδεολογικό μας στίγμα. Να σχεδιάσουμε πολιτική που θα κατοχυρώνει όσα πετύχαμε για την χώρα και θα ζεστάνει την ελπίδα του ελληνικού λαού για το μέλλον.

Καλούμαστε να προετοιμαστούμε και για τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Να διαμορφώσουμε μια νέα αξιόπιστη ρεαλιστική πρόταση που θα εμπνεύσει και σιγουριά και προοπτική.

Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα στα οποία οφείλουμε να δώσουμε σαφείς και πειστικές απαντήσεις.

Μπορεί να υπάρξει και ποια ακριβώς είναι η δημοκρατική, προοδευτική πλατφόρμα εξόδου από την κρίση σε μια Ευρώπη στην οποία κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις;

Με ποιες πολιτικές θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη θα διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, θα προστατέψουμε τα αδύναμα στρώματα από τις επιπτώσεις της κρίσης, θα δώσουμε όραμα και κυρίως δουλειές στη νέα γενιά;

Υπάρχει και ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα

Ποιο κόμμα, ποιος πολιτικός χώρος, ποια συμμαχία δυνάμεων θα αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το δημοκρατικό-προοδευτικό πλέγμα πολιτικών;

Το ΠΑΣΟΚ που ξέρουμε ή το ΠΑΣΟΚ που οφείλουμε να φτιάξουμε;

Τα ερωτήματα αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν από ένα άνθρωπο σε μια συνεδρίαση. Οφείλουν όμως να αποτελέσουν τη βάση ενός ανοιχτού, δημοκρατικού, συντεταγμένου διαλόγου, που έχουμε την υποχρέωση να ξεκινήσουμε με απόλυτο σεβασμό στις καταστατικές προβλέψεις του Κινήματος μας.

Οι τελικές θέσεις μας, η νέα πρόταση μας προς τον ελληνικό λαό, θα αποφασιστούν στο Συνέδριο μας που μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2012. Για όλα αυτά, ίσως χρειαστούμε, στην πορεία για το Συνέδριο, μια Προγραμματική Συνδιάσκεψη.

Επαναλαμβάνω ότι σε πείσμα των καιρών παραμένω αισιόδοξος. Δεν παραγνωρίζω ούτε τις δυσκολίες, ούτε τα λάθη μας ούτε κάνω πώς δεν βλέπω την απόσταση που έχουν πάρει από εμάς κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά μας στήριζαν.

Η
Keywords
Τυχαία Θέματα