Ετρωγαν μπαχαρικά πριν από 6.000 χρόνια

Τα μπαχαρικά τα λάτρευαν οι Ευρωπαίοι εδώ και έξι χιλιάδες χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα του BBC. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ ανίχνευσαν ίχνη μουστάρδας σκόρδου σε ιζήματα αρχαίων πήλινων σκευών που βρέθηκαν σε Δανία και Γερμανία.

Στο ίδιο ίζημα βρέθηκαν ίχνη από λίπος ψαριού και κρέατος. Οπως αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PlosOne, η μουστάρδα δεν έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία και κατά συνέπεια πρέπει να συνόδευε τα κρέατα μόνο για να τα νοστιμίσει.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα καμένα ιζήματα που εντοπίστηκαν σε θραύσματα αγγείων ηλικίας 5800 έως 6150 ετών.
Εκεί βρέθηκαν ίχνη φυτολίθων από τα οποία κατέστη δυνατή η αναγνώριση του φυτού από τα οποίο προέρχονται. Πρόκειται για το φυτό alliaria petiolata (μουστάρδα σκόρδου).
Η σημασία του ευρήματος έγκειται στο ότι μέχρι σήμερα οι ειδικοί πιστεύαν ότι οι κυνηγοί - συλλέκτες τροφής απλώς μάζευαν και συγκέντρωναν τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία.
Η δρ Χάρλεϊ Σολ, που συντόνισε την έρευνα, επισημαίνει ότι ήδη από εκείνη την εποχή πρέπει να υπήρχε κάποιο πρωτόγονο είδος «μαγειρικής».
Παρότι πρόκειται για την πρώτη εξεύρεση χρήσης μπαχαρικών στην Ευρώπη, η πρακτική ήταν διαδεδομένη στη Μέση Ανατολή. «Υπάρχει ένα σπήλαιο στο Ισραήλ όπου έχει βρεθεί κορίανδρος που χρονολογείται πριν από 23 χιλιάδες χρόνια», λέει η δρ Σολ. «Είναι, όμως, πάρα πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε πώς ακριβώς χρησιμοποιούσαν το μπαχαρικό.
Η σύνδεσή του με την προετοιμασία του φαγητού είναι πολύ σημαντική». Παρά την αγάπη των προϊστορικών ανθρώπων για το νόστιμο φαγητό, δεν υπήρχε και πολύ μεγάλη ποικιλία, αφού δεν έχουν εντοπιστεί άλλα καρυκεύματα.
Πηγή: kathimerini.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα