Γκουλνάρα Καρίμοβα: Η κόρη του δικτάτορα είναι η πιο μισητή γυναίκα στη χώρα της

Το Ουζμπεκιστάν είναι μια χώρα, στις επίσημες περιγραφές, περίκλειστη, λέει, διπλά στον πλανήτη, ζωσμένη δηλαδή στη στεριά και στη γη. Κλειστοφοβική, χωρίς θάλασσα και διέξοδο σε άλλους κόσμους. Είναι όλο έρημο, οάσεις, εξωτισμό φυσικά, μυστικοπάθεια, ανελευθερία....
και πόλεις μυστηριώδεις πάνω στα ερείπια της αρχαίας Βακτηρίας, όπως η Μπουχάρα, η Σαμαρκάνδη, το Αντιτζάν και φυσικά η πρωτεύουσα Τασκένδη. Νομάδες Ουζμπέκοι, που μιλούσαν την τουρκική ανατολική γλώσσα, πήγαν εκεί, στην κεντρική Ασία, τον 16ο αιώνα και ρίζωσαν γύρω απ τη μεγαλύτερη μεσόγεια θάλασσα, την Αράλη. Αυταρχικοί ηγεμόνες,
με τάσεις βίαιες και σκληρότητα απέναντι στους υπηκόους, σοβιετικές κεντρικές εξουσίες με διαταγές μακρινές, μετά μια δημοκρατία στα χαρτιά, από το 1991 με τον ίδιο ηγέτη – διακτάτορα.

Αυτός λοιπόν, ο μεσαιωνικού τύπου απόλυτος άρχοντας, σε μια χώρα με τεράστια παράγωγη βαμβακιού αλλά και κοιτάσματα χρυσού και ουρανίου, έχει μια όμορφη κόρη, όπως θέλουν όλα τα παραμύθια, που όμως σ αυτά οι αρχοντοπούλες είναι καλές και αγνές. Η δικιά μας ηρωίδα, η Γκουλνάρα Καρίμοβα, με τα λοξά, εξωτικά μάτια, τις όμορφες γραμμές και το μελένιο δέρμα, που είναι η πιθανότερη διάδοχός του πατέρα της, έχει μια φήμη κάθε άλλο παρά παραμυθένια, αλλά συνδεδεμένη με σκάνδαλα, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κρυφές επιχειρηματικές συμφωνίες και ιστορίες απληστίας.

Είναι ποπ σταρ στη χώρα της, μοντέλο, παρουσιάστρια, σχεδιάστρια ρούχων και κοσμημάτων, φίλη διεθνών αστέρων της ροκ σκηνής και όχι μόνο, κοσμική, κοσμοπολίτισσα, με σπουδές στο Χάρβαρντ και αμείλικτη λένε, επιχειρηματίας, που χρησιμοποιεί όλη την εξουσία της οικογένειας της για να συνθλίψει οποίον σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της. Η ίδια, στο σάιτ της, περιγράφει τον εαυτό της ως «ποιήτρια, σχεδιάστρια, σοπράνο και «εξωτική» καλλονή», δημοσιεύοντας στιγμές καλοσύνης της απέναντι σε φτωχούς και αδύναμους, αλλά και φωτογραφίες της με τον Στινγκ, τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ με τον οποίο έχουν ηχογραφήσει και ένα αισθηματικό τραγούδι, αλλά και αμερικανούς πολιτικούς η ρώσους καλλιτέχνες.

Οι Financial Times υπολογίζουν την προσωπική της περιουσία στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ πλήθος δημοσιευμάτων την θέλουν να εμπλέκεται σε μια σωρεία τις «βρώμικων» επιχειρηματικών συμφωνιών. Σύμφωνα με την ισχυρή οικονομική εφημερίδα, η όμορφη Γκουλνάρα Καρίμοβα έχει χρησιμοποιήσει παράνομα μέσα για να οικοδομήσει την αμύθητη αυτή περιουσία και τα πανάκριβα και πολυτελή ακίνητα της στα πιο φημισμένα σημεία του πλανήτη.

Τον περασμένο Ιούλιο οι Αρχές του Ουζμπεκιστάν έκλεισαν τη θυγατρική O'zdunrobita στο Ουζμπεκιστάν του ρωσικού γίγαντα κινητής τηλεφωνίας MTS για απλήρωτους φόρους και απήγγειλαν κατηγορίες για διαφθορά εναντίον ενός υπουργού για αθέμιτες συμφωνίες που έκανε με την εν λόγω εταιρεία, πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για μια κίνηση που είχε ως στόχο να αποτραπεί η προσοχή από την Καρίμοβα, η οποία ήλεγχε την ίδια εταιρεία μέχρι το 2004.

Το όνομά της, ακόμη, εμπλεκεται και σ ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο. Τον Σεπτέμβριο, εκπομπή της σουηδικής τηλεόρασης ισχυρίστηκε ότι η σουηδο-φινλανδική εταιρεία TeliaSonera είχε δωροδοκήσει με 320 εκατ. δολάρια το 2007 μια εταιρεία που φέρεται να συνδέεται με την Γκουλνάρα Καρίμοβα, για να εισέλθει στην αγορά του Ουζμπεκιστάν. Και ενώ έχει απασχολήσει πολλές φόρες τα παγκόσμια ΜΜΕ με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, κρυφές και φανερές, τα νέα οικονομικά της σκάνδαλα, λέγεται πως μπορεί να επηρεάσουν την αναδοχή της στην εξουσία του Ουζμπεκιστάν, την οποία η ίδια ονειρευόταν να αποκτήσει αναίμακτα και κυρίως εύκολα. Το μακρινό και εσωστρεφές κράτος, άλλωστε φημίζεται για την ανελευθερία του, ενώ ο 74χρονος πατέρας της και δικτάτορας του τόπου είναι γνωστός για τα άγρια βασανιστήρια στα οποία επιβάλλονται στις φυλακές της χώρας του αντιφρονούντες και πολιτικοί αντίπαλοι.

Η κόρη, διάδοχος και καλλονή πάντως, έχει σοκάρει στο παρελθόν τους συμπατριώτες της με αισθησιακές πόζες, το γάμο της σε ηλικία 19 χρόνων που διαλύθηκε δέκα χρόνια αργότερα σε κοινωνία που δεν είναι συνηθισμένη σ αυτά αλλά και γιατί ξεσήκωσε εντελώς το δημόσιο αίσθημα, όπως δημοσίευσε η Telegraph γιατί γυμναζόταν στο σάιτ της με ελαφρύ ρουχισμό και προκλητικές πόζες που «ξεπερνούσαν τα όρια της ευπρέπειας».

Και ενώ ζει κυρίως στην Γενεύη ή την Ισπανία και πριν από μερικούς μήνες αγόρασε κατοικία 2.500 τετραγωνικών μέτρων στην Κολωνία έναντι 18,2 εκατ. ευρώ, συμφωνά με τηλεγράφημα Αμερικανού διπλωμάτη που είχε διαρρεύσει μέσω του Wikileaks, «για τους περισσότερους Ουζμπέκους η Καρίμοβα είναι μια άπληστη γυναίκα που διψά για εξουσία και χρησιμοποιεί τον πατέρα της για να βγάλει από τη μέση όποιον σταθεί εμπόδιο στην καριέρα της». Θεωρείται δε η πιο μισητή γυναίκα της ιστορίας του Ουζμπεκιστάν. Περιγράφεται δε ως μια Βοργία, μια Μεσσαλίνα, με γονίδιο νομάδων και εξωτική εμφάνιση…NEWPOST
Keywords
Τυχαία Θέματα