Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε...

Η Βρετανία εκ των πραγμάτων έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο. Πρώτα απ' όλα γιατί υπάρχουν 300.000 κυπριακής καταγωγής πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συντριπτική πλειοψηφία ...

των οποίων έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ στη Μεγαλόνησο ζουν πάνω από 60.000 Βρετανοί.

Ούτως ή άλλως, τα δύο κράτη παραδοσιακά συνδέονται πολύ στενά, όπως στενές είναι και οι εμπορικές τους σχέσεις. Το ΑΠΕ- ΜΠΕ επικοινώνησε με δύο κορυφαίους
αναλυτές που έχουν στενές σχέσεις με την κυπριακή παροικία του Λονδίνου και της υπόλοιπης Βρετανίας και ζήτησε την άποψή τους για τις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και τις αντιδράσεις των Κυπρίων του Λονδίνου.

Ο πρώτος είναι ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Πίτερ Δρουσιώτης. Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία είναι το αντιπροσωπευτικό όργανο των Κυπρίων στη Βρετανία, όπως δε αναφέρει στην ιστοσελίδα της «εργάζεται ασταμάτητα για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική προβολή και προώθηση του εθνικού θέματος της Κύπρου, αλλά και για την πρόοδο, την πνευματική άνοδο και την ευημερία της παροικίας στην Βρετανία».

Ο Πίτερ Δρουσιώτης ανέφερε πως «η Κυπριακή κοινότητα της Βρετανίας είναι εξαιρετικά απογοητευμένη, θυμωμένη θα έλεγα με την ΕΕ. Οι οικονομικές αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμπεριφέρθηκαν με έναν επιπόλαιο - απαράδεκτο τρόπο. Μοιάζει σαν να εκβιάζουν ένα κυρίαρχο κράτος μέσα στην Ευρωζώνη. Εκτός των άλλων, η στάση τους αυτή αντιτίθεται στην νομοθεσία της ΕΕ, συμφώνα με την οποία είναι ξεκάθαρο ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης είναι εγγυημένες. Έτσι λοιπόν, η κίνηση αυτή, αθετεί την υπόσχεση που έχει δώσει η Ευρώπη, στους απλούς ανθρώπους, στους συνταξιούχους, στους καταθέτες και φυσικά στις κυπριακές τράπεζες».

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, η απόφαση αυτή «είναι άδικη για μια σειρά από λόγους: Πρώτον δεν δίνει μια οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Δεύτερον είναι λάθος, γιατί όπως είναι διαμορφωμένη, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ουσιαστικά «τρώει» τις οικονομίες των απλών ανθρώπων. Τρίτον πρόκειται για μια επιλεκτική μεταχείριση. Παρόμοιες περιπτώσεις, με προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, είχαμε και στο πρόσφατο παρελθόν. Πάρτε για παράδειγμα την Ιρλανδία, αλλά και την τράπεζα Dexia του Βελγίου. Σε αυτές, τις πανομοιότυπες περιπτώσεις, οι λύσεις που προτάθηκαν ήταν εντελώς διαφορετικές. Η ερώτηση, λοιπόν, είναι γιατί διάλεξαν την Κύπρο για να συμπεριφερθούν κατά αυτό τον τρόπο; Τέταρτον είναι μια αντιπαραγωγική λύση. Δεν ενέχει τον κίνδυνο να καταστραφεί μόνο η κυπριακή οικονομία αλλά το πρόβλημα των εγγυήσεων των καταθέσεων να μεταδοθεί σε όλη την ΕΕ».

Ο Πίτερ Δρουσιώτης σημείωσε επίσης ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι οικονομικές δοκιμασίες του μικρού νησιού που λέγεται Κύπρος, δεν οφείλονται στην κακή διαχείριση των οικονομικών του ούτε στο δημοσιονομικό του έλλειμμα. Αντιθέτως, είναι το αποτέλεσμα μια τραπεζικής κρίσης που έχει πλήξει την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. Και το πιο σημαντικό απ' όλα είναι ότι οι ενέργειες, οι επιλογές αυτών που αποφάσισαν πώς θα διαχειριστούν την κρίση, αυτών που αποφάσισαν για το κούρεμα του ελληνικού χρέους έβλαψαν ουσιαστικά το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Οι ίδιοι τώρα προτείνουν αυτό το απαράδεκτο μέτρο. Πρόκειται για μια διπλή τιμωρία, μια επιλεκτική τιμωρία, γιατί επηρεάζει κυρίως τους αθώους πολίτες».

Καταλήγοντας ο κ. Δρουσιώτης τόνισε:
«Φυσικά οι Κύπριοι του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι, αν και θα πληγούν από μια τέτοια κίνηση, θα βρίσκονται δίπλα στη χώρα καταγωγής τους, όπως έχουν κάνει τα τελευταία 40 χρόνια. Αλλά πρέπει να επισημάνω ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε δείξει πολύ καλύτερα σημάδια αλληλεγγύης από τις Βρυξέλες το προηγούμενο Σάββατο. Είναι εξίσου σημαντικό οι οικονομικές αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ να καταλάβουν ότι προτείνοντας «δραστικές» λύσεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην Κύπρο άλλα και σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και τελικά στην αξιοπιστία ολόκληρης της ευρωζώνης και του τραπεζικού της συστήματος».

Ο δεύτερος άνθρωπος που μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ήταν ο Βύρων Καρύδης, πρώην διευθυντής του LGR, του μοναδικού ελληνικού- κυπριακού ραδιοφωνικού σταθμού του Λονδίνου που απευθύνεται κυρίως στην κυπριακή παροικία. Ο κ. Καρύδης επίσης υπήρξε πολλά χρόνια αρχισυντάκτης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC.

Ο κ. Καρύδης σημείωσε ότι «καταρχάς είναι μια άδικη απόφαση. Κατά την προσωπική μου άποψη, ό,τι γίνεται, γίνεται μόνο και μόνο για να μπορέσουν οι Γερμανοί να ελέγξουν τα ρωσικά κεφάλαια. Στοχεύουν στο να τα αποσύρουν οι Ρώσοι καταθέτες από την Κύπρο και να τα μεταφέρουν άλλου. Κατά προτίμηση σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Βερολίνου, όπως πχ στη Λετονία».

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, οι Κύπριοι αυτήν τη στιγμή αναζητούν περίπου 18 δισ. ευρώ «για να μπορέσουν να διασώσουν το τραπεζικό τους σύστημα, το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα λόγω κυπριακής υπαιτιότητας, αλλά μετά την απόφαση που πήραν οι Βρυξέλες για το τεράστιο κούρεμα του ελληνικού χρέους».
«Το επιχείρημα των Βρυξελών και ειδικά της γερμανικής πλευράς, η οποία κινεί τα νήματα μέσα στην Ευρωζώνη, είναι ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας του νησιού είναι υπερβολικά διογκωμένος, εξαιτίας «κυρίως του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που προέρχεται από τους Ρώσους ολιγάρχες», όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται. Και το ερώτημα είναι αν δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα ξεπλύματος μαύρου χρήματος και σε άλλες χώρες της ΕΕ και γιατί όχι ακόμη και τη Γερμανία», πρόσθεσε ο κ. Καρύδης.

Και κατέληξε:
«Με την απόφασή τους αυτή, στην κυριολεξία καταρρακώνουν την οικονομία της Κύπρου και ουσιαστικά εξαλείφουν την Κύπρο από το χάρτη των χρηματοοικονομικών κέντρων του κόσμου. Αν θέλανε να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους ολιγάρχες με το τυχόν παράνομο χρήμα που υπάρχει στις κυπριακές τράπεζες, σίγουρα υπάρχουν άλλοι τρόποι από τη φορολόγηση των καταθέσεων των μικροκαταθετών. Καλά θα κάνουν οι Γερμανοί να κοιτάξουν τα του οίκου τους. Αν ολόκληρη η ευρωζώνη δεν μπορεί να βρει 18 δισ. ευρώ, ένα μηδαμινό ποσό, τότε ποιο είναι το μέλλον του ευρώ;».

πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα