ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΖΗΤΟΥΝ...

Mέχρι και το 2021 ορίζουν τα Ειρηνοδικεία δικάσιμο για υποθέσεις υπερχρεωμένων καταναλωτών ενώ η δυναμική των "κόκκινων" δανείων στην Ελληνική κοινωνία...

για τα επόμενα χρόνια οδήγησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προτείνει στην Ελληνική κυβέρνηση να "ξαναδεί" το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών "Η Παρέμβαση" σε συνέντευξη
Τύπου, η πρόταση του ΔΝΤ συνδέει την εξωδικαστική επίλυση των κόκκινων δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών με την παροχή κινήτρων φορολογικών και ρυθμιστικού περιεχομένου προς τις τράπεζες και κινήτρων προς τους καταναλωτές προκειμένου να λειτουργήσει ο θεσμός, γράφει το money-money.gr.
Με λίγα λόγια, προτείνουν να θεσπίσει η κυβέρνηση κίνητρα για τις τράπεζες και τα νοικοκυριά ώστε να γίνονται ρυθμίσεις δανείων χωρίς να καταλήγουν στα δικαστήρια.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν για αυτή την πρόταση ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να πρέπει να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, "μετατίθεται η συζήτηση σε δεύτερο χρόνο". Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζουν προτάσεις για να ξεκινήσει η σχετική διαπραγμάτευση.

Με την τοπική αυτοδίοικηση, όπως στην Ολλανδία

Μάλιστα από την πλευρά του ΔΝΤ έχει αναφερθεί το παράδειγμα της Ολλανδίας όπου ο συγκεκριμένος θεσμός περνά μέσα από τις υποδομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις με άλλες ΜΚΟ , μηχανισμούς ανέυρεσης εργασίας και ψυχολογικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων έχει δώσει λύσεις.
Το μοντέλο Ολλανδίας προκρίνουν και οι καταναλωτικές οργανώσεις οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα υποβάλλουν συνολικό σχέδιο.
Το μοντέλο της Ολλανδίας βασίζεται στη λειτουργία γραφείων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα οποία παρέχονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό και οι λύσεις που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα