ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: NA ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ


Συνέντευξη στην Αγγελική Σπανού

(από τον Τύπο της Κυριακής)

Την ανάγκη να ξεφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εσωστρέφεια αναγνωρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο βουλευτής της Β’ Αθήνας χαρακτηρίζει...

«ιστορικό λάθος» του ΚΚΕ την άρνηση συνεργασίας. Καλεί τους συντρόφους του να αφήσουν πίσω «λάθη, ομαδοποιήσεις και στοιχίσεις»
και θεωρεί «πολύ πιθανό» να κερδίσει το κόμμα του τις επόμενες εκλογές και εξηγεί με ποιους όρους μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με τη ΔΗΜ.ΑΡ.

- Απευθύνεστε για συνεργασία στο ΚΚΕ που σας καταγγέλλει. Ελπίζετε, κάνετε ότι ελπίζετε, τι ακριβώς συμβαίνει;

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την πρώτη δημόσια ομιλία του νέου γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα. Αφιέρωσε πολύ περισσότερο χρόνο και πάθος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, παρά εναντίον της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Δυστυχώς, το ΚΚΕ και υπό τη νέα του ηγεσία κοιτάζει προς τα πίσω. Επιμένει στη «σκληρή γραμμή» απόρριψης των πολιτικών συμμαχιών και τη συνέχιση του πλήρους απομονωτισμού του.

Το ελπιδοφόρο, που φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές, είναι ότι ο κόσμος της Αριστεράς, ό,τι κόμμα κι αν ψηφίζει, διψάει για ενότητα ή τουλάχιστον κοινή δράση. Ο κόσμος που αυτή τη στιγμή υποφέρει από ανέχεια και ανεργία απαιτεί από την ευρύτερη αριστερά και όχι μόνο συσπείρωση παρά τις διαφορές, στην προσπάθεια να σταματήσει τουλάχιστον ο κοινωνικός κατήφορος που βιώνει.

Είναι ιστορικό λάθος της ηγεσίας του ΚΚΕ να αρνείται πεισματικά ένα ευρύ, αριστερό, ριζοσπαστικό, προοδευτικό μέτωπο. Εμείς θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι το πιεστικό μήνυμα των καιρών και της κοινωνίας.

- Είναι λογικό τη μία να κοιτάτε προς το ΚΚΕ και την άλλη προς τους ΑΝ.ΕΛ.; Τελικά, με ποιους θέλετε να συγκυβερνήσετε;

Σε μια εποχή ανατροπών, όπως η σημερινή, οι συσχετισμοί αλλάζουν γρήγορα, και στην κοινωνία και στην πολιτική. Αναδεικνύονται νέες δυνάμεις και δυνατότητες συμμαχιών. Ας μην προτρέχουμε. Προέχει το πρόγραμμα και η εντολή του λαού στις κάλπες, που δεν νομίζω ότι θα αργήσουν και πάρα πολύ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει πετύχει, με τη συνεπή του στάση, μέσα και έξω από τη Βουλή, να μετουσιώνει την αντιμνημονιακή αγανάκτηση σε ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα και κορμό της μόνης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται τώρα, πρωτίστως, να κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμη περισσότερων πολιτών. Να ενισχύει στην καθημερινή πράξη τη συσπείρωση πριν απ’ όλα των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς. Είναι πολύ πιθανόν να είμαστε οι νικητές των επόμενων εκλογών. Ομως, ακόμη κι αν έχουμε αυτοδυναμία, θα επιδιώξουμε, με βάση το πρόγραμμά μας και την αναζήτηση αξιόπιστων προσώπων, ευρύτερες συμμαχίες. Στόχος η δημιουργία μιας ισχυρής κυβέρνησης λαϊκής πλειοψηφίας, με κορμό την Αριστερά, ευρύτερη σύνθεση και χαρακτηριστικά εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας. Οσο πιο ισχυροί βγούμε από τις κάλπες τόσο πιο πολλά θα μπορέσουμε να πετύχουμε.

- Δεν βλέπετε προβλήματα πολυφωνίας και αντιφάσεων στην παράταξή σας; Είναι όλα κατασκευή των αντιπάλων;

Ασφαλώς όχι. Επειδή όμως οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κάνουν διαρκώς «την τρίχα τριχιά», πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεχτικοί. Ο πλουραλισμός και η εσωκομματική δημοκρατία ήταν ανέκαθεν η δύναμη της δικής μας Αριστεράς και η δυσκολία σύνθεσης, η αδυναμία της. Πρέπει όμως να υπερβούμε και να αφήσουμε πίσω λάθη, ομαδοποιήσεις και «στοιχίσεις» του παρελθόντος. Να διαμορφώσουμε μια ισχυρότερη συλλογικότητα, ενότητα και δημοκρατία, προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων που υπηρετούμε.

Η εκλεγμένη συλλογική ηγεσία του νέου ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που θα προκύψει από το Συνέδριό μας, τον Ιούλιο, πρέπει να είναι και θα είναι ακόμη πιο ισχυρή.

- Το δόγμα «όχι πάση θυσία στο ευρώ» τι σημαίνει; Αν η συνταγή δεν αλλάξει, να επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα;

Όχι φυσικά. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, ακόμη κι αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Η ιστορική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα, δεν είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά η συμβολή του στη ριζική αλλαγή του συντηρητικού, νεοφιλελεύθερου και γερμανοκεντρικού σχεδίου για την Ευρώπη. Γιατί το ευρώ κινδυνεύει από το ευρωπαϊκό «δόγμα Μέρκελ» και τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές.

Η συλλογική μας θέση είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, αλλά διεκδικώντας ριζικές αλλαγές και μια πορεία δημοκρατικής επαναθεμελίωσης της Ευρώπης. Η διέξοδος από την κρίση έγκειται όχι σε μία τεχνική επιλογή νομίσματος, αλλά στην ήττα των μνημονιακών πολιτικών. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία είναι εκτός ευρώ, αλλά έχουν ΔΝΤ, σκληρά Μνημόνια και μεγάλη φτώχεια και ανεργία. Πιστεύουμε πως είναι μία πρόταση ριζοσπαστική, αλλά και ρεαλιστική, γιατί καθημερινά επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητά της. Αν ο ελληνικός λαός μάς δώσει τη δύναμη, θα επαναδιαπραγματευτούμε σκληρά τη δανειακή σύμβαση, επιδιώκοντας μια λύση εντός ευρώ, γιατί θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να στηρίξουμε την κοινωνία και όχι γιατί θέλουμε «πάση θυσία να σώσουμε το ευρώ», διαλύοντας ακόμη περισσότερο την κοινωνία μας.

- Με τέτοια φτώχεια και ανεργία είναι εντυπωσιακό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει δυναμική κυριαρχίας. Μήπως κάτι δεν πάει καλά στη δική σας «συνταγή»;

Η εκτόξευση και η σταθεροποίησή μας από το 4% στο 27%, μέσα σε ένα σύντομο διάστημα και ένα αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον, είναι σημαντική και δεν πρέπει καθόλου να υποτιμάται. Βεβαίως δεν αρκεί.

Ο κόσμος και η συγκυρία «μας τραβούν από το μανίκι». Oι πολίτες, που στην πλειοψηφία τους απορρίπτουν την αδιέξοδη και καταστροφική κυβερνητική πολιτική, απαιτούν από εμάς να συνεχίσουμε με βήματα προς τα εμπρός. Πρέπει, επομένως, να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια και να υπερβούμε τις αδυναμίες του παρελθόντος.

Το στοίχημά μας είναι τριπλό: σαφής, σύγχρονη, αριστερή ταυτότητα, κυβερνητικό πρόγραμμα και ουσιαστικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ σε ένα ενιαίο κόμμα, ενωμένο, μαζικό, δημοκρατικό.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜ.ΑΡ.: Νιώθει πιο κοντά σε Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ

Αρκετοί πιστεύουν ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ο φυσικός δυνητικός σας σύμμαχος και δεν καταλαβαίνουν γιατί το αποκλείετε.

Η κριτική μας προς στη ΔΗΜ.ΑΡ. αφορά στη γρήγορη και εντυπωσιακή μετατόπισή της από ένα κόμμα της «σύγχρονης δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής Αριστεράς», όπως διακήρυττε στο ιδρυτικό της Συνέδριο τρία χρόνια πριν, σε ένα «γκενσερικού τύπου» κεντρώο κόμμα που μετέχει στη νομή της εξουσίας, με τη λογική του παλαιοκομματισμού που οδήγησε τη χώρα έως εδώ.

Για να ανοίξουν επιθυμητοί δρόμοι σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. απαιτείται ο έμπρακτος απεγκλωβισμός της ΔΗΜ.ΑΡ. από τη στήριξη της σκληρής μνημονιακής πολιτικής. Δυστυχώς, όμως, αυτό που σήμερα βλέπω στην ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. και με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι νιώθει έμπρακτα πιο κοντά στη Ν.Δ. και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Ακύρωση και αντικατάστασή του από εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

- Αναστολή ή κατάργηση του Μνημονίου;

Δεν αρέσκομαι σε παιχνίδια με τις λέξεις. Παραμένουμε σταθεροί στη συλλογική δέσμευση του προγράμματός μας για ακύρωση του Μνημονίου και αντικατάστασή του από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Και ασφαλώς, εάν γίνουμε κυβέρνηση, θα επαναδιαπραγματευτούμε σκληρά τη δανειακή σύμβαση, για να απαλλάξουμε τη χώρα και την κοινωνία από την καταστροφική τροχιά στην οποία οδηγείται από το Μνημόνιο, το «ναι σε όλα» και τη φανατική πρόσδεση στο άρμα Μέρκελ. Μετά τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί δημόσια, πριν από όλους από τον ίδιο τον Α. Τσίπρα, το θέμα έχει εξαντληθεί και το θεωρώ λήξαν.

FIMOTRO
Keywords
λαθη, λαθη, δανειακή σύμβαση, συριζα, αθηνα, ΚΚΕ, εκλογες, νέα, δραση, βουλη, σημαίνει, μερκελ, ουγγαρια, ΔΝΤ, λύση, ΠΑΣΟΚ, μνημονιο, τσιπρας, fimotro, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, κοινωνια, το θεμα, βουλγαρια, δημοκρατια, ηγεσια, ηττα, θεμα, καθημερινη, παιχνιδια, προγραμμα, ρουμανια, σημερινη, φτωχεια, αδυναμια, ανεργια, δανειακή σύμβαση, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, δικη, δογμα, δοθει, δωσει, ευρω, εποχη, ευρωπη, ιδιο, θυσια, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λύση, οφελος, παθος, περιβαλλον, προβληματα, ρευμα, σαφης, συνταγη, σχεδιο, ταυτοτητα, τρια, φυσικα, βηματα, δημητρης, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, λεξεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα