Ποιοι χάνουν πρώτοι τα σπίτια τους(σσ θα γυρίσει ο...τροχός)

Επαγγελματικοί χώροι, σπίτια και εξοχικά που ανήκουν σε όσους δεν εμπίπτουν στον...
ομιχλώδη ορισμό «κοινωνικά αδύναμοι» θα είναι τα ακίνητα που θα βγουν πρώτα στο σφυρί με την άρση του καθεστώτος προστασίας από πλειστηριασμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε στην κυβέρνηση κατάφεραν να συμφωνήσουν στο νούμερο με τα πρώτα «θύματα» της ρύθμισης, με τους αριθμούς να ξεκινούν από το 1.000 και να φτάνουν στο 10.000!
Σύμφωνα με στοιχεία ανθρώπων της κτηματαγοράς, στο πρώτο πακέτο προς πλειστηριασμό ακινήτων μπορεί να ενταχθούν μέχρι και 40.000 ακίνητα που ανήκουν σε εμπόρους και άλλους
επιχειρηματίες οι οποίοι πήραν στεγαστικά δάνεια για αγορά διαμερισμάτων. Πρόκειται για διαμερίσματα που δεν είναι η πρώτη κατοικία των ιδιοκτητών, αλλά αγοράστηκαν προς εκμετάλλευση (δηλαδή, τα ενοικίαζαν).
Ορισμένοι κακεντρεχείς παρατηρητές υποστηρίζουν πως οι διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση αφορά «το πολύ 10.000 ακίνητα» εξυπηρετούν, επίσης, τα σχέδια των τραπεζών και των διεθνών επενδυτών, που καραδοκούν.
Οι τελευταίοι δεν επιθυμούν να βγουν στην αγορά ταυτόχρονα πολλά ακίνητα, γιατί θα υπάρξει μεγάλη πίεση στις τιμές.
Είναι, συνεπώς, προτιμότερο οι κατασχέσεις και πωλήσεις ακινήτων να γίνονται με συγκεκριμένο ρυθμό, ώστε να μη βουλιάξει περαιτέρω η αγορά, που ήδη βρίσκεται στα τάρταρα.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όπως όπως το θέμα του ξεσπιτώματος των Ελλήνων δανειοληπτών. Το κλείνει όμως επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά, διότι η προστασία των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς όσων έχουν δανειστεί και δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους δεν πρόκειται να παραταθεί.
Επίσης, όπως (υπερ)προβάλλεται από την κυβέρνηση για να κατευναστεί η οργή του κόσμου, θα επιδιωχθεί να βγουν σε πλειστηριασμό και τα ακίνητα όσων δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, παρότι μπορούν.Ωστόσο -και χωρίς να έχουν δημοσιευτεί επίσημα στοιχεία από τις τράπεζες, τα οποία σημειωτέον δεν διαθέτουν ούτε τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης- υπολογίζεται ότι τα δάνεια που δόθηκαν σε κεφαλαιούχους και οι τελευταίοι τα άφησαν να «κοκκινίσουν», κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για την απαγόρευση των πλειστηριασμών, ανέρχονται σε ελάχιστες χιλιάδες. Αντίθετα, τα πολλές χιλιάδες στεγαστικά δάνεια των... κανονικών ανθρώπων που χαρακτηρίζονται επισφαλή αγγίζουν το πρώτο τρίμηνο του 2013 τα 16 δισ. ευρώ από το σύνολο των 73 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 22%.
Από τα νούμερα προκύπτει ότι η «δεξαμενή» που θα αντληθεί το συντριπτικό ποσοστό των ακινήτων τα οποία θα οδηγηθούν στις αίθουσες όπου διενεργούνται οι πλειστηριασμοί θα προέλθουν από τις ενυπόθηκες ιδιοκτησίες του επιχειρηματικού κόσμου και όσων τα εισοδήματα ξεπερνούν τις 40.000-50.000 ευρώ.
Η προχειρότητα της αντιμετώπισης του καυτού αυτού θέματος είναι τέτοια, που από το υπουργείο Ανάπτυξης ομολογούν ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί το απαραίτητο πλαίσιο, καθώς απαιτείται συμφωνία με την τρόικα. Παρ' όλα αυτά, το άγαρμπο και βιαστικό άνοιγμα του θέματος πέτυχε τον σκοπό που είχε εξαρχής: τη ζύμωση της κοινωνίας για να δεχτεί αργότερα το «μη χείρον βέλτιστον».

τραγικο.νετ
Keywords
Τυχαία Θέματα