Ποιοι προτιμούν την Ελλάδα για τουρισμό


Αύξηση των αφίξεων τουριστών, αλλά και μείωση των αφίξεων από την Ευρώπη, καταγράφηκαν το α’ τρίμηνο 2013.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η ΤτΕ προκύπτει ότι, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013, οι αφίξεις µη κατοίκων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 4,6%, σε σύγκριση µε αυτές της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012.
Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το µεγαλύτερο µερίδιο των
αφίξεων (78,9%), παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 µείωση 2,6%, έναντι της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, ενώ τα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν µείωση 3,3%.
Σηµαντική αύξηση, σε απόλυτες τιµές, εµφανίζουν οι αφίξεις από τη Βουλγαρία, την Ισπανία τη Ρωσία και τη Γερµανία. Σηµαντική µείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από το Ηνωµένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Ολλανδία, και το Βέλγιο.
Σε ό,τι αφορά στην κατανοµή των αφίξεων µη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη µεγαλύτερη συµµετοχή κατέχει η Βουλγαρία (14,6%), και ακολουθούν η Αλβανία (12,5%), η Γερµανία (8,1%), η Κύπρος (5,9%), το Ηνωµένο Βασίλειο (4,5%) και η Ιταλία (4,2%).
Από όλες τις υπόλοιπες ηπείρους, παρατηρείται αύξηση αφίξεων, µε τη σηµαντικότερη αύξηση των αφίξεων, σε απόλυτες τιµές, να καταγράφεται από την Ασία µε µεγάλη συµβολή από την Τουρκία.
Αναφορικά µε το µέσο µεταφοράς και το σταθµό εισόδου, κατά τη συγκεκριµένη περίοδο, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν οδικώς και αεροπορικώς.
Οι κύριοι σταθµοί εισόδου που συγκεντρώνουν το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, οδικώς, είναι ο Προµαχώνας (8,0%) και οι Εύζωνοι (7,3%).
Οσον αφορά στις αφίξεις, αεροπορικώς, το αεροδρόµιο Αθηνών συγκεντρώνει το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (33,1%) και ακολουθεί το αεροδρόµιο της Θεσσαλονίκης (8,3%).
Keywords
Τυχαία Θέματα