Προσφυγή συνταξιούχων κατά της μείωσης των συντάξεων

N ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας, με την οποία μειώνονται οι συντάξεις ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τέσσερις Σύλλογοι συνταξιούχων (ΔΕΗ, Αγροτικής Τράπεζας, ΗΣΑΠ κ.α), αλλά και μεμονωμένα, δεκάδες συνταξιούχοι.
Με την υπουργική αυτή απόφαση, κατ εφαρμογή του ν. 4024/2011, περιεκόπη το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ σε ποσοστό 40% (από 1.11.2011) σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος
της ηλικίας τους.

Για την επίμαχη μείωση, επισημαίνεται στις προσφυγές, λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (άρθρο 38 του Ν. 3863/2010) και της επιπλέον εισφοράς του άρθρο 44 του Ν. 3986/2011.

Kατά τους συνταξιούχους, με τις μειώσεις που δέχθηκαν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4). Κι αυτό γιατί «αν γίνει, με νόμο δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για μία κατηγορία προσώπων και αποκλειστεί κατά αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση, από τη ρύθμιση αυτή, μία άλλη κατηγορία προσώπων για την οποία συντρέχει ο ίδιος δικαιολογητικός λόγος ευνοϊκής μεταχειρίσεως, τότε η διάταξη που εισάγει αυτή τη δυσμενή διάκριση, είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική».
Keywords
Τυχαία Θέματα